érték a jövőnek

2018.03.04. 17:51

Megjelent a márkói német daloskönyv

Ez a gyűjtemény valami jót, értékeset, szépet ment meg, amely elpusztult volna Márkó történetének változásával – olvasható a kötet előszavában.

Molnár Sándor

 A Művelődési Házban mutatták be

„Deutsche Volkslieder aus Markau, vagyis a Márkói német népdalok” című daloskönyv bemutatóját március 3-án tartották a Művelődési Házban, amelyre hivatalosak voltak a szomszédos települések polgármesterei, a nemzetiségi önkormányzatok elnökei és tagjai is.

A bemutatón elhangzott, hogy ez a kötet nem készülhetett volna el, ha nincs a faluban egy szorgalmas és szakmáját szerető néprajzos, Békefiné Szeitl Éva, aki képes volt a nagymamáját életének utolsó éveiben énekeltetni, hogy ezek a dalok az utókor számára megmaradjanak. Később a bátyját, Ferry Seidl opera-operett-musical-tenort, aki Márkón született Szeitl Ferencként, rábeszélte, hogy külföldön, elsősorban Németországban élő kitelepített márkóiaktól összegyűjtse, majd szakmai tudása révén lekottázza ezt a 131 dalt. Ferry Seidl a „Márkói dalok”-on 29 évig dolgozott.

 

A következő nemzedéknek gyűjtve

A könyvben a dalok ABC rendben szerepelnek, találhatóak köztük gyermek, katona, szerelmes, mulatós és külföldhöz kötődő dalok is.

A daloskönyv a harmadik kötet, amely Márkóról megjelent, de a három könyv nem képez egy sorozatot. Arra viszont törekedtek, hogy megjelenésükben egységesek legyenek. Az első könyv a „Márkó néphagyományai”, a második egy fényképgyűjtemény „Elődeink öröksége: Márkó képekben” címmel, míg a harmadik a most megjelent daloskönyv. – Annak idején azzal a szándékkal lett elindítva az első könyv, hogy a márkói népszokásokat, amíg még lehet gyűjtsük össze, nem csak nekünk hanem az utánunk jövő nemzedékeknek. Lehet, hogy ha akkor nem kezdik el, most már késő lenne. Így voltunk ezzel a daloskönyvvel is. Szerencsére voltak olyan személyek, akik a szabadidejüket feláldozva elkezdték a gyűjtést – mondta el Véber Gáborné a Márkói Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese.

A daloskönyv borítója Fotó: Molnár Sándor

A daloskönyv 500 példányban készült, szerkesztője László Erika volt, a borítót Gáty István tervezte. Kiadását az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatókezelő, a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat közössége és márkói vállalkozók támogatták. A kötet megjelentetésével létrejött egy értékes gyűjtemény, amely a magyarországi német néprajzi dokumentációt is gazdagítja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában