Best of 18

2018.05.10. 21:53

Megnyílt a zirci „bélás” diákok vizsgakiállítása Veszprémben

A veszprémi városháza aulájában és az Óváros Art Galériában Best of 18 címmel rendezték meg hagyományos vizsgakiállításukat a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola festő és grafikai szakos hallgatói.

Müller Anikó Hanga

Negyedik éve mérettetik meg magukat a megyeszékhelyen, eddig a galéria adott számukra otthont, most a helyszín a városházával bővült.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében elmondta, fontos a régió fiatal tehetségeinek támogatása. – Ha Veszprém művészeti életéről szólunk, sokkal tágabban kell értelmeznünk a várost, mint a szó közjogi értelme megkívánná. Szélesebb régióban gondolkodunk, ennek egyik eredménye a mai kiállítás. Az Európa Kulturális Fővárosa pályázatnál is fontos szempont a nyitás, a mi kuriózumunkat az adja, hogy együtt vagyunk erősek, képesek vagyunk együtt gondolkodni és ebben minden szereplőnek megvan a maga helye. A tehetséges zirci diákokat mindig örömmel várja a város, nyitottak vagyunk a további együttműködésre, hangsúlyozta a városvezető.

Horváthné Kalmár Katalin galériavezető elmondta, mindig színvonalas munkákat hoznak a diákok, ez biztosítéka a jövőbeni együttműködésnek. A kiállítást Földesi Barnabás művésztanár nyitotta meg és értékelte. Szemléletes hétköznapi példával érzékeltette a művészeti képzés lényegét, jelentőségét. Egy képzeletbeli, karikírozott történetet mesélt egy lila öltönyös, barackszínű nyakkendős, makkos cipős, tömött pénztárcás, nyuszifarkos kulcstartót lengető, okkersárga Jaguárral a grafikai stúdióba érkező üzletemberről, aki feleségének 3D villogó honlapot szeretne készíttetni.

– A történetet megakasztja egy pamutpólós, farmeros volt „bélás” diák, aki tudja, ezt nem fogja megcsinálni. Ugyanakkor tökéletesen azonosulnia kell a megrendelő számára fontos igénnyel, de finom suttogással megpróbálja ebből a világból kirángatni – mert nem akarja elveszíteni – a szakmát képviselve érvényt szerezve az esztétika magasabb szempontjainak. Alkalmazott művészként valami vállalható dolgot kell létrehozni, bármilyen ízlésficam kitartó munkával helyrehozható. Ez az út nehéz, de tömött pénztárca ellenében sem adhatja a silány kultúrához a nevét egy művész. A lényeg egyfelől a tökéletes azonosulás, a függetlenség megőrzésével és a szakmaiság megtartásával, foglalta össze hitvallását, a képzés mibenlétét a művésztanár.

A festőnövendékek, a vizsgaművet tervezve a Nemzeti Galériában tett látogatásuk során kiválasztottak egy-egy képet. A cél a műalkotással való találkozás, a vele való párbeszéd és azonosulás volt, a feladat pedig megfesteni azt, átszűrve saját egyéniségükön. Az alkotás így nem egyszerű másolatokat eredményezett, hanem a találkozás katarzisának letisztulása után az ő történetüket a remekműről. – A művész érzékeny a másik ember világára, de nem adja fel önmagát. Alkotóművészként meghallani a másikat, de elvinni egy magasabb szakmai színvonal irányába, megőrizve töretlenül magatokat annak, akik vagytok, ez a cél. Ezt teljesítettétek, ennek a bizonyítékai itt vannak előttünk, haladjatok tovább ezen az úton, mondta útravalóul Földesi Barnabás tanítványainak.

B. Hegedűs Piros művésztanár a Béla szó jelentésével „játszott”, melynek lényege, hallatakor ne csupán a névre asszociáljanak az emberek, hanem a zirci középiskolára, mely III. Béla király nevét viseli. Elmondta, az idén hármas kultúrtámadást indítottak Veszprém ellen. A festészeti és a grafikai tárlaton kívül a Tűztoronyban tízedik alkalommal várták a művészetkedvelőket az Action Art elnevezésű különleges hangulatú szabadtéri festészeti programjukra. A végzős festős hallgatók felkészítő tanára Fátyol Ella és Földesi Barnabás, a grafikusoké Makai Bettina és Marton Veronika. Az ünnepi megnyitón Fiskál Diána bélás diák énekelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában