Méltó helyre kerültek

2018.06.01. 07:00

Két portréfestményt helyeztek el az aszófői templomban

Ünnepélyes keretek között helyezték el Vollein Ferenc festőművész két portréfestményét az aszófői Szent László Római Katolikus Plébániatemplom bejáratánál.

Sági Ági

A két portréfestményt ünnepélyesen helyezték el a templom főbejáratánál. Balra Gellért atya, középen Vollein Ferenc, jobbra Mohai Gábor Fotó: Vollein József

Az eseményen Mohai Gábor előadóművész tolmácsolta Szemes Péter esztéta a festő munkásságát és festményeit méltató sorait.

A két portréfestményt ünnepélyesen helyezték el a templom főbejáratánál. Balra Gellért atya, középen Vollein Ferenc, jobbra Mohai Gábor Fotó: Vollein József

– Vollein Ferenc számára a Balaton és Toszkána mellett a Szentírás és a szentek élete kínálja a legfontosabb témát. Számos alkotói elismerése közül a legjelentősebbet ennek köszönheti: Ferenc pápa 2016-os audienciáját és hogy Szent Márton megkereszteli édesanyját című alkotása bekerült a Vatikán képtárának gyűjteményébe. S az egyik legutolsót is, hiszen ez év elején Veszprémben, 37. önálló kiállításán Márfi Gyula érsek atya méltatta a 19 éves fiatalember szakrális műveit és a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Gellért atya is. Erre az alkalomra készült el az a két festmény, melyek ma itt, Aszófőn nyernek végső elhelyezést. Szent István és Szent Imre portréja egyaránt jól illeszkedik Ferenc Árpád-házi szenteket bemutató sorozatába és nemzeti nagyjainkról festett, formálódó arcképcsarnokába is. Kettejük összetartozását a családi kapcsolat mellett a hit közössége, a magyarság ügyéért, a nemzet megmaradásáért érzett felelősség is megteremtette – írta levelében Szemes Péter.

A Szent Imrét és Szent Istvánt ábrázoló portrékat Gergely Gellért, Aszófő plébánosa áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában