Méltó szobor a hősnek

2018.08.13. 07:00

Közösségi összefogással állítottak emléket Rákóczinak Balatonakarattyán

II. Rákóczi Ferencet ábrázoló szobrot helyezett el a fejedelem nevét viselő parkban a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület alapításának 90. évfordulója alkalmából szombaton.

Leitner Vera

Megújult a szobor mögött ismertető tábla és a Rákóczi-fa körüli kerítés is Fotó: Pesthy Márton

Közösségi összefogásból készült el az a II. Rákóczi Ferencet ábrázoló bronz mellszobor, mely szombat óta a Rákóczi parkban emlékeztet a hős fejedelemre. Az önkormányzat és az egyesületi tagok közös munkájával újult meg továbbá a híres Rákóczi-fa körüli kerítés, valamint az ismertető tábla is, hogy a szobor valóban méltó helyre kerülhessen.

Megújult a szobor mögött ismertető tábla és a Rákóczi-fa körüli kerítés is Fotó: Pesthy Márton

– Őseink tisztelete a jövőnk reménysége. Ha nem küzdöttek volna hőseink a szabadságharcok során oly önfeláldozóan, talán már nem is létezne Magyarország, s nem beszélnénk magyarul. Rákóczi visszaadta a nemzet önbecsülését, önmagába vetett hitét, kiegyenesítette gerincét, megmutatta az elnyomóknak, hogy nem tehetnek meg bármit. Nem tűrjük az igát, él még a magyar virtus – mondta el az ünnepélyes szoboravatáson Ács Gábor, a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület elnöke, utalva a Rákóczi-szabadságharc történelmünkben elfoglalt szerepére.

– Jelenünk a múltban gyökerezik, az elődök cselekedeteit ismerve és tisztelve, rájuk emlékezve lehet erőt meríteni napi problémáink megoldásához is. Ezzel a szoborral nyomatékot adtunk a múltnak és reménységet a jövőnek – fejtette ki az egyesület elnöke.

– Egy fiatal település életében különösen fontosak a hagyományok és a hagyományteremtés. Balatonakarattyán nagyon aktívak a civil szervezetek, sok sikeres sport- és kulturális rendezvényt köszönhetünk nekik

– hangsúlyozta az ünnepségen Matolcsy Gyöngyi, a település polgármestere, megköszönve a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesületnek a szobor megvalósítása érdekében végzett munkát.

A polgármester kiemelte, az önkormányzat mindenben igyekszik támogatni a civil szervezetek, köztük a Balaton­akarattyai Fürdőtelep Egyesület működését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában