Lélek és zene összefonódása

2018.08.09. 14:00

Malek Andrea szerint népdalkincsünk számtalan lehetőséget kínál

Csillagfényes este, egy pohár finom bor, kellemes zene. Mi kell még? Mondjuk egy olyan helyszín, ahol ehhez minden megadatik. A Paloznaki Jazzpikniken a szervezők kellőképpen gondoskodtak arról, hogy az ember jól érezze magát.

Szendi Péter

A Malek Andi Soulistic az énekesnő és Jáger Bandi együttműködéséből jött létre Fotó: Klinszky Gábor

A Templom-domb aljába plédeket helyeztek el, az asztalokra pedig mécseseket, így adott volt a jó hangulat ahhoz, hogy több száz ember élvezze élőben Malek Andreát és a Soulisticot. – A Malek Andi Soulistic projekt a neves énekesnő és jómagam együttműködéséből jött létre 2016-ban. A formáció egy nagyon különleges és kortárs világzenei projekt, amely a jazz, r&b stílusokat keveri a magyar népzenével. A Soulistic név a lélekre, a zenére, valamint a lélek és a zene közötti szoros kapcsolatra utal.

A Malek Andi Soulistic népszerű és hosszú ideig elfelejtett magyar népdalokat játszik, olyanokat mint: „Bújdosik az árva madár”, „Indulj el egy úton”, „Jaj de széles, jaj de hosszú ez az út”, „Édesanyám rózsafája”, a teljesség igénye nélkül – mutatja be a zenei formációt Jáger Bandi, a projekt művészeti vezetője. Elmondja még, hogy valójában mindenki szólista a színpadon, mindenki a saját személyiségével és stílusával erősíti a népdalok üzeneteit. Az együttesnek tavaly decemberben jelent meg az első, Madárka című lemeze, hamarosan pedig a második, az Álom, amelyen a dalok szövegét Malek Andi és Müller Péter Sziámi írta, a zenét pedig Jáger Bandi szerezte. Ezekből játszottak óriási sikerrel a Paloznaki Jazzpikniken.

Malek Andrea művészcsaládban nőtt fel, hiszen édesapja Malek Miklós, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karmester, édesanyja Toldy Mária énekesnő, énektanár, testvére, ifj. Malek Miklós pedig az Amerikai Egyesült Államokban él, és szintén zeneszerző. – Számomra sohasem volt hátrány, hogy szüleim közismert személyek. Az ő világszemléletük, hogy mélyen megszállottak a munkájukban, nem adják fel soha, képesek újra és újra megújulni, mindezek a mai napig példaértékűek számomra. Rengeteg példaképem volt, mert anélkül az ember nem tud tovább haladni, kell az inspiráció.

A Malek Andi Soulistic az énekesnő és Jáger Bandi együttműködéséből jött létre Fotó: Klinszky Gábor

Az r&b, a jazz mindig is közel állt hozzám, itt kiemelném George Bensont, aki nagy hatással volt rám, de amikor klasszikus zongorát tanultam, akkor egyértelmű, hogy Kocsis Zoltánt kell megemlítenem. Számomra ő etalon volt, magas mérce, ahogy ő Bachot, Bartókot játszott, megreformálta a zenei gondolkodásunkat – kezdi a beszélgetést Malek Andrea, aki vallja, hogy a magyar népdal annyi lehetőséget kínál, olyan gazdag, hogy nincs is más választásunk, mint tisztelettel közelíteni felé.

Most először lépett fel Paloznakon, de reméli, hogy nem utoljára, tetszett neki az az eredeti és ízléses miliő, ami a Paloznaki Jazzpikniket körülvette. Mindig is szeretett volna népdalokat énekelni, ezért is sorsszerű a találkozás Jáger Bandival, mert kettejük találkozásából jött létre ez a különleges hangzású zenei stílus. A koncertek után rendszeresen megállítják az emberek, és gratulálnak, a népdalok feldolgozása nagyon jó ötlet volt. Malek Andrea szerint minden embernek szép kötelessége törődni a saját nemzeti kultúrájával, sőt művelni kell, formálni, tovább adni. A magyar népdalok előadása virágkorát éli, szerencsére nagyon sok zenész dolgoz fel népdalokat. Az emberek pedig szomjaznak erre, mindez bebizonyosodott Paloznakon is, ahol többször is visszatap-

solták a Malek Andi Soulisticot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában