Fergeteges rockabillybuli

2018.09.07. 07:00

Beszélgetés Egri Péterrel, akit már fiatalon megfertőzött a műfaj

Egri Péter és a Mystery Gang már 20 éve hozza el töretlenül a legnagyobb rockabillybulikat. Nem volt ez másképp a Csopak-napokon sem, a Fürdő utcai parkolóban egy tűt sem lehetett leejteni, olyan sokan jöttek el

Szendi Péter

A színpadon a Mystery Gang a Csopak-napok alkalmával

Fotó: Szendi Péter

A kezdeti egy-két évben olyan példaképek bemutatásával kezdték, mint Carl Perkins, Johnny Cash és Buddy Holly,

majd a saját dalok feléfordultak. Műsoraik Egri Péter énekes-gitáros szövegeire és dalaira épülnek. – Öt-hat éves lehettem, amikor szüleim vettek egy nagy rádiót, és tudtuk rajta fogni a Petőfi adót. Mindez a nyolcvanas évek elejére tehető. Volt egy Nosztalgiahullám című műsor, melyben nagyon sok rock and rollt játszottak.

Ez egyből megfogott, szerelem volt első, ha nem is látásra, de hallásra mindenképp. Mindig el szoktam mondani, hogy nem én választottam ki a műfajt, hanem a zene engem. Hiszen sugallták nekem, hogy figyelj ránk, Egri Péter, mert mi itt vagyunk fenn a rock and roll-mennyországban, Buddy Hollyék és mi kiválasztottunk arra, hogy vidd a mi zenei irányzatunkat – kezdi Egri Péter, aki a mai napig az ötvenes-hatvanas évek zenéjének bűvöletében él, és hálát ad az Istennek, hogy azt csinálhatja, amit szeret, amihez ért.

Elvis Presley volt az első példaképe, de megnézte, hogy még ebben a műfajban ki alkotott nagyot, így Carl Perkins, Johnny Cash, Roy Orbinson és Jerry Lee Lewis is ott volt, illetve a mai napig ott van a példaképek között. Magyarországon egyértelmű, hogy a Hungária és vele együtt Fenyő Miklós volt, aki hazánkba behozta a rock and roll iránti szeretetet és őrületet. Ugyanakkor nagy tisztelője volt a hat évvel ezelőtt elhunyt Komár Lászlónak is, mert mint mondja, ők olyat tettek le a zene asztalára, amelyet nem sokan mondhatnak el magukról.

A 2009-ben bemutatott nagy sikerű, magyar zenés filmvígjátékban, a Made in Hungária címűben is szerepelt, mely Fenyő Miklós Amerikából való hazatérése és az 1968-as Ki mit tud?-győzelmek közötti mintegy hat évet egy néhány hónapos időszak történeteként mutatja be. Megtiszteltetés volt számára a filmben szerepelni.

A színpadon a Mystery Gang a Csopak-napok alkalmával
Fotó: Szendi Péter

– Nemrég koncerteztem együtt Fenyő Miklóssal Siófokon, és jólesett tőle, amit mondott, hogy eltelt tíz év a forgatás óta, és Péter, te semmit nem változtál. Fantasztikus érzés volt szerepelni a filmben. Koncertjeink után többször idéznek a filmbeli karakteremből. Legutóbb épp azzal találtak meg, hogy „idén egész pörgős a majális”, melyet én mondtam mint lemez- orgazda, miután a rendőrség vízágyúval feloszlatta a közönséget.

Az együttes április 28-án az A38 Hajón tartotta 20. évfordulós koncertjét. Itt mutatkozott be Németh Zoltán, az együttes új nagybőgőse (Magic Cats Rockabilly Trio, Ed Philips and the Memphis Patrol), valamint vendégművészként közreműködött a zenekar alapító tagja, Csikány Tamás (Fácán) is, aki szintén megtisztelte jelenlétével a csopaki rendezvényt, ezzel is emelve a hangulatot. Egri Péter októberben két hónapra az Egyesült Államokba megy koncertezni, új lemezt készíteni, melyet már nagyon vár. Addig viszont marad Magyarország és az őrületes rockabilly-hangulat, mely Csopakon sem volt másképp, hogy stílszerűek legyünk, ha lett volna szőnyeg a színpad előtt, a rajongók felcsavarták volna még azt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában