Elsősorban a fiatalokat szólították meg

2018.10.22. 11:15

A középkort idézték fel a Gyulaffy-napokon

Honvédelem a Gyulaffyak korában címmel rendezte meg ismét a Csobánc Váráért Alapítvány a Gyulaffy-napokat Gyulakesziben, ám ezúttal más tartalommal és eltérő időpontban.

Tóth B. Zsuzsa

Gölbasi vitézei is hűen idézték a Gyulaffyak korát

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Elsősorban a fiatalokat szólították meg ezúttal, és a hagyományőrzés kevésbé került a középpontba az egyébként szerényebb keretek között szervezett, de ingyenes programsorozatban. A két hétvégén rendezett eseménynek a vár és Gyula vezér lovasbirodalma adott otthont. Az időjárás mind a négy napon kedvezett a szabadtéri eseményeknek, az érdeklődők kedvükre íjászkodhattak, élvezték a gyerekek a vitézi ötpróbákat, a csatával egybekötött szablyavívást. Újdonság volt és nagy sikert aratott a gyalogos és a Gyulaffy nyomát kutató kerékpáros túra.

Gölbasi vitézei is hűen idézték a Gyulaffyak korát Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Solymászat mint hungarikum címmel tartott előadást Győrffy-Villám András, Várak, bajviadalok és várostromok Tapolca vidékén címmel Hangodi László történész. Tóth Róbert muzeológus éghajlattörténetről és a balatoni végvári harcok koráról beszélt, a régi délvidéki várak körüli barangolásokról Szilaj Rezső tanár adott ismertetést. Az előadásokat követően a Gyulaffy Bandérium toborzóját rendezték, majd a Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című filmet vetítették. Hagyományőrző bemutatók sora várt mindenkit, mindig alkotott valaki a kézműves-foglalkozásokon, és a lovagoltatás ugyancsak nagy sikert aratott. A szervezők nem feledkeztek meg arról, hogy kifejezzék tiszteletüket Gyulaffy László szobránál. Gölbasi vitézei török fegyver- és ruházati bemutatót tartottak. A Nádasdy, Bornemissza, Kőszegi darabontok harcászati időutazása színesítette a programokat, a Nyugati Gyepű Pajzsa csoport a X. századi harcmodort mutatta be. Kiderült, milyen cselek jellemezték Thuryt és Gyulaffyt, bemutatkoztak a hagyományőrző csapatok. A bajvívó magyarok fegyverforgatást és szablyavívó versenyt tartottak, történelmi játék, kopjatörés magyar módra és komikus történet várta a vendégeket.

A Honvédelem a Gyulaffy­ak korában eseménysorozat a tervek szerint november második hétvégéjén zárul. Akkor solymászat, íjászat, szablyavívás szerepel a programok között. Bemutatkozik a rendőrség, lovas ügyességi versenyt rendeznek és egyéb izgalmas látnivalók várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában