csillagászok csabrendeken

2018.11.04. 19:03

Ötven kisdiák ismerkedhetett meg a titokzatos világűrrel

A Bakonyi Csillagászati Egyesület (BCSE) második jutalom-előadását tartotta Csabrendek általános iskolájában, nagy sikert aratva a diákok körében.

Tóth B. Zsuzsa

A gyerekek kíváncsian vették kezükbe a kőzetmintákat, meteoritdarabkákat

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Konkrétan az ötödik osztályosokat keresték fel a csillagászok, a diákok között ott ült Végh Bernadett tanuló is, akinek köszönhetően a csoport tagjai eljuthattak az in­tézménybe.

Bernadett az Életem a Marson című rajzpályázatra benyújtott alkotásával nyert különdíjat, és ezzel együtt iskolájának egy ingyenes BCSE-­előadást. A bemutató ezúttal is a meteoritok körül forgott, és az ötödikeseken kívül a harmadik évfolyam diákjai szintén képviseltették magukat. Így az egyesület képviselője, Ivanics-Rieger Klaudia mintegy ötven érdeklődő gyereket kalauzolt el a kozmikus anyagok világába.

A gyerekek kíváncsian vették kezükbe a kőzetmintákat, meteoritdarabkákat Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az interaktív előadás négy részből állt. Az első felében szóbeli előadást hallhattak a tanulók. Megtudhatták, hogy mik is azok a meteoritok, és honnan származnak, miközben egy-egy példány kézről kézre járt közöttük szemléltetésképpen. A második etapban a tektitekről és az impaktitokról, illetve a dinoszauruszok kihalásáról hallhattak egy rövid összefoglalót.

A harmadik szakaszban következett talán a legizgalmasabb momentum, a mikroszkópos vizsgálat. A legérdekesebb darabokat ábrázoló képeket egy digitális mikroszkóp segítségével vetítették ki, hogy szerkezetük nagy nagyításban szintén megcsodálható legyen.

A gyerekek pedig valóban alig győztek álmélkodni a látottakon. Megvizsgálhattak szenes kondritokat, olivin­kristályokat egy pallazitban, és megismerkedhettek a vasmeteoritok felépítésével is.

A negyedik részben a fiatalok sorban szemügyre vehették az asztalokra kipakolt gyűjteményt, a 3D-s modelleket, a kövületeket. Természetesen mindent a kezükbe vehettek, megtapogathattak. A bemutató végére az összes ajándék, a folyóiratok és a papírmodellek gazdára találtak, majd a viszontlátás reményében búcsúztak el egymástól a diákok és a csillagászok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában