90 év

2019.08.26. 07:00

Rendhagyó koncerttel ünnepelt a Várpalotai Bányász Fúvószenekar

Fúvószene­kari találkozóval ünnepelte az elmúlt hétvégén megalakulásának 90. évfordulóját a Várpalotai Bányász Fúvószenekar a Thury-várban. A város díszoklevelét is megkapta a művészeti együttes.

Szabó Péter Dániel

Menetzenés felvonulással indult a fúvószenekari fesztivál Várpalotán. Képünkön a házigazda Várpalotai Bányász Fúvószenekar

A szombat délutáni program menetzenés felvonulással indult, a részt vevő zenekarok – a házigazda Várpalotai Bányász Fúvószenekar mellett a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar, az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar és Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara – a Jó Szerencsét Művelődési Központtól vonultak át a Thury-vár elé, ahol Campanari-­Talabér Márta köszöntötte őket.

Várpalota polgármestere beszédében megemlékezett az idén 90 éves fúvószenekar megalakulásának pillanatairól és az azóta kivívott rangjukról, majd Várpalota Város Önkormányzatának díszoklevelét adta át Szellinger Tamásnak, a zenekar karnagyának. Ugyanitt kiderült az is, hogy a nagy múltú művészeti együttes bekerült a várpalotai értéktárba, az elismerést Galambos Szilvia önkormányzati képviselő, a Várpalotai Települési Értéktár Bizottság elnöke nyújtotta át a zenekar vezetőjének, aki Beöthy-Fehér Szabolcstól, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének tanácsosától Művészeti Nívódíjat vehetett át.

Várpalota Város Önkormányzatának díszoklevelét vehette át Szellinger Tamás, a zenekar karnagya Campanari-Talabér Márta polgármestertől Fotók: Szabó Péter Dániel

A folytatásban aztán a muzsikáé volt a főszerep a Thury-várban, ahol a meghívott fúvószenekarok adtak színvonalas koncerteket a várudvart megtöltő közönségnek. A rendezvény csúcspontja a házigazda együttes rendhagyó műsora volt. A Várpalotai Bányász Fúvószenekar ugyanis vetítéssel egybekötött filmzenei koncertet adott, amelyen a filmtörténet elmúlt fél év­századának legismertebb betétdalai csendültek fel.

Szintén szombaton értéktárnapot is tartottak a várpalotai Thury-várban, amelynek középpontjában a 90. születésnapját ünneplő fúvószenekar állt. A vár folyosóján a művészeti együttes elmúlt kilenc évtizedét bemutató kiállítás nyílt, amelyen zenekari relikviákat, régi kottákat és hangszereket, valamint tablókat is láthatott az érdeklődő kö­zönség.

Menetzenés felvonulással indult a fúvószenekari fesztivál Várpalotán. Képünkön a házigazda Várpalotai Bányász Fúvószenekar

A kiállítás megnyitóján Galambos Szilvia, az értéktár­bizottság elnöke méltatta a zenekart.

– Amikor olyan ér­tékkel találkozunk, amely a múltban gyökeredzik, a jövőbe mutat és a jelenben is jelentős értéket képvisel városunk életében, akkor nem mehetünk el szótlanul mellette. Sőt, büszkén fel kell rá figyelnünk, és Várpalota mellett a környező települések lakosságának a figyelmét is fel kell hívnunk rá – hangsúlyozta az értéktár­bizottság elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában