A kötetlen slam poetry egyre több embert vonz

2020.02.17. 11:00

Költészet új köntösben, ezúttal Várpalotán

Egy szabad, kötetlen költészeti formával, a slam poetryvel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Krúdy Gyula Kreatív Írókör legutóbbi rendezvényén.

Szabó Péter Dániel

Somogyi Csaba és Baranyai Máté költő-slammer volt a várpalotai könyvtár vendége

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Szabad és kötetlen, szóban és főképp élőben hatásos. Többnyire így lehet a legkönnyebben meghatározni a slam poetryt, mely önálló előadói műfajként a múlt század nyolcvanas éveinek közepén jelent meg. A laza, fiatalos költészeti stílus rejtelmeibe pillanthattak bele a Krúdy Gyula Kreatív Írókör tagjai a minap Somogyi Csaba és Baranyai Máté költő-slammer segítségével.

A modern költészeti stílusként számont tartott slam po­etry hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hangzott el a könyvtárban tartott rendezvényen. Hogy miért? Aktuális témákról szól hétköznapi emberektől hétköznapi embereknek – mondta el Éltető Erzsébet, a könyvtár munkatársa, az írókör vezetője.

A rendezvényen Budai László könyvtárvezető immár hagyományos kommunikációs tréningjét követően a veszprémi odaLÖKött KÖLtészet nevet viselő slam poetry-csoport szervezője beszélt a modern költészeti forma lényegéről. Somogyi Csaba elmondta, a műfajt egy amerikai költő, Marc Kelly Smith találta fel, aki megírt szövegeit különböző előadásmódokkal és színpadi elemekkel is árnyalta. Az új köntösbe öltöztetett performanszköltészet egyre több követőre talált világszerte, melyből azóta rendszeresen szerveznek versenyeket is.

Somogyi Csaba és Baranyai Máté költő-slammer volt a várpalotai könyvtár vendége
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Hazánkban a slam-mozgalmat a budapesti Műcsarnok indította el 2006-ban. A népszerű műfaj nemcsak a fővárosban vonz egyre több érdeklődőt, hanem vidéken és a határainkon túl is. Veszprémben a slammerek 2011-ben alapították meg társulatukat.

A csoport két tagja, Somogyi Csaba és Baranyai Máté adtak ízelítőt a modern költészeti stílusból a várpalotai írókör foglalkozásán. A műfaj iránt érdeklődők egyébként néhány éve már találkozhattak Várpalotán a slam poetry műfajával a városi könyvtár 2017 tavaszán rendezett irodalmi majálisán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában