Régészeti együttműködés

2020.09.01. 16:00

Megállapodást kötött a kecskeméti, a szekszárdi, a veszprémi és székesfehérvári múzeum

Négy múzeum – köztük egy veszprémi – kötött együttműködési megállapodást nemrégiben azért, hogy régészeti örökségünk megőrzését, védelmét minél hatékonyabban láthassák el, és eredményeiket a nagyközönséggel minél szélesebb körben megismertessék.

Rimányi Zita

Rosta Szabolcs (Kecskemét), Ódor János Gábor (Szekszárd), Péterváry-Szanyi Brigitta (Laczkó Dezső Múzeum) és Pokrovenszki Krisztián (Székesfehérvár) a megállapodás aláírásakor

Fotó: RETKES TAMAS

A Szent István Király Múzeum, a Kecskeméti Múzeum, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum is kiemelt feladatának tekinti régészeti örökségünk megőrzését, védelmét és a nagyközönséggel való megismertetését. Ezért céljaik minél hatékonyabb és eredményesebb ellátása érdekében a jövőben kölcsönösen segítik egymás munkáját. A négy megyei hatókörű városi múzeum vezetői szakmai együttműködési megállapodást írtak alá a közelmúltban Szekszárdon. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége szakmai szervezet tagjaiként eddig is folytattak egyeztetéseket, azonban az új megállapodás keretében igyekeznek még szorosabbra fűzni a szálakat az ország középső területére vonatkozóan.

Mind a négy intézmény más területen rendelkezik erősebb adottságokkal. Az együttműködés egyik fő célja a szakmai kapacitások jobb kihasználása, ezáltal jobb eredmények elérése.

A megállapodás értelmében a múzeumok a jövőben közös régészeti kutatásokat folytatnak, részt vesznek az egymás gyűjteményeiben lévő leletanyag feldolgozásában.

Közös kutatásaik közzététele érdekében konferenciákat, kiállítások szerveznek, kiadványokat adnak ki. A régészeti örökség megóvását, helyreállítását és bemutatását célzó szakmai és ismeretterjesztő programokat dolgoznak ki.

Rosta Szabolcs (Kecskemét), Ódor János Gábor (Szekszárd), Péterváry-Szanyi Brigitta (Laczkó Dezső Múzeum) és Pokrovenszki Krisztián (Székesfehérvár) a megállapodás aláírásakor

A négy intézmény évente összefoglalja és kiértékeli közös kutatási-tudományos tevékenységét műhelymunka keretében, melynek első helyszíne jövőre Veszprém lesz – tudtuk meg Péterváry-Szanyi Brigitta veszprémi múzeumigazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában