Az épület a múlt és a jövő jelképe

2021.01.20. 07:00

Felszentelték a leromlott állapotában is impozáns látványt nyújtó Szent Márk-házat

A kitelepítettekre emlékező szentmisét követően felszentelték a Szent Márk-házat Márkón. A kis ünnepség egyben a projektindítója is volt a századfordulón épült ház felújításának. A rendezvényen részt vett Hartmann Antal, a település polgármestere és Pataki Mihály, a Márkói Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A márkói Petőfi utcában már sok éve állt lakatlanul egy 1904-ben épült ház, amely aztán a szomszédban lakó Kiss György tulajdonába került. Az épület még leromlott állapotában is impozáns látványt nyújt, ezért sokan megállnak, hogy lefotózzák. Új tulajdonosa elhatározta, hogy megmenti azt a jelennek és a jövőnek.

Primász Gábor Róbert plébános áldotta meg a Szent Márk-házat Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Ez egy olyan ház, amellyel érdemes foglalkozni. A kormány által létrehozott Népi Építészeti Program pedig pályázati lehetőséget adott arra, hogy szakértői munkát végezzünk az építészeti emlék kapcsán. Így sikerült a ház építéstörténeti dokumentációját elkészíteni, falkutatást is végeztünk, és statikus, illetve farestaurátor is megvizsgálta az épületet – meséli Kiss György, aki készített egy újabb pályázatot, amely már a ház felújítására irányul.

Korabeli tárgyak és bútorok is akadnak szép számmal Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Primász Gábor Róbert plébános által január 17-én megtartott házszentelést követően a helyiek kis csoportja összegyűlt egy forralt boros koccintásra a régi épületben. Hartmann Antal polgármester felidézte az épülethez fűződő emlékeit, és az önkormányzat támogatását ígérte a ház rendbetételéhez.

– Ez a felújítás egy megemlékezés őseink akkori tevékenységéről, akkori elképzeléseiről. Örülök, hogy nem lesz lebontva, és olyan kézbe került ez az épület, aki méltóképpen megemlékezik őseinkről, és begyűjti azokat az eszközöket, amelyekkel a napjaikat töltötték, tevékenységeiket folytatták. Remélem, minél rövidebb időn belül méltóképpen át tudjuk adni a házat, és mindenkinek megmutathatjuk úgy, hogy az a falu dicsőségére váljon – fogalmazott a polgármester.

Statikus, illetve farestaurátor is megvizsgálta az épületet Fotó: Molnár Sándor/Napló

Kiss György koordinálásával szeretnék visszaállítani a ház 1904-es állapotához tartozó belső tartalmat is. A felújítás és helyreállítás után száz évet visszalépve rendeznék be az épületet, amelyhez a helyiek már nagyon sok korabeli tárgyat és bútort is felajánlottak. Ha elkészül a ház, akkor pedig szeretnék majd megmutatni az embereknek, hogy milyen körülmények között élt egy átlagos család Márkón a századfordulón. Létrehoznak majd egy kiállítási teret is, ahol korabeli fotókon látható lesz a falu múltja.

Kiss György személyében jó gazdára talált az építészeti emlék Fotó: Molnár Sándor/Napló

Tervezik még egy virtuális múzeum és egy kézműves-foglalkoztató létrehozását is a melléképületben. Utóbbiban a gyerekek akár kézbe is vehetik majd a korabeli tárgyakat, eszközöket. A tervek megvalósításához létrehozták a faluban a Szent Márk Egyesületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában