örökségünk ápolása

2021.02.20. 07:00

Könyv jelent meg a pápai jelképekről

Somfai János gazdagon illusztrált helytörténeti kötete átfogó képet ad a város középületein, emlékművein és kelméin fellelhető címerekről, szimbólumokról és jelvényekről.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Címerek, szimbólumok, jelvények Pápán – középületeken, emlékműveken és kelméken címmel jelent meg Somfai János könyve decemberben a Jókai Mór Városi Könyvtár gondozásában. A helytörténeti kötetben a város rejtett, a szerző által kutatott és fényképezett értékei jelennek meg. A bemutatott címereket gondosan összeállított jegyzékek rendszerezik különféle szempontokból, áttekintést adva hovatartozásukról, jelenlegi helyükről, heraldikai mondanivalójukról.

A bevezető tanulmány a címerek történetét foglalja össze sajátos megközelítéssel: egy-egy közös címertörténeti eseményhez csoportosítja a hasonló sorsú címerek történéseit. A címereket sem egyenként, hanem egy-egy közös alkotóelemük szerint mutatja be, így emelve ki a hasonlóságokat és különbségeket. A Megfigyelések, különös esetek című rész feledésbe merült vagy éppenséggel elhallgatott eseményeket elevenít fel és néhány talányos, titokzatos jelenség magyarázatát tárja fel.

Somfai János a pápai címereket, jelképeket és jelvényeket összegző kötetével a dolgozószobájában

A kötet fő részét gazdag képanyag teszi ki. A szerző közel három éven át járta a várost fényképezőgéppel a kezében, címerekre-szimbólumokra nyitott szemmel. Felkereste az üresen álló ferences kolostort, bejutott a múzeumi raktárba, megkérdezett idős pápaiakat, kölcsönkért néhány régi iskolai egyensapkát. Időt és fáradságot nem sajnálva kutatta és fotózta, majd kötetté rendezte ezen helyi értékeket, azzal a nem titkolt céllal, hogy ezáltal is minél többen ismerjük meg a várost, és szeressük egyre jobban szülőföldünket.

Somfai János pedagógus családba született 1942-ben Pápán. A Türr gimnáziumban érettségizett, és a veszprémi egyetemen szerzett vegyészmérnöki oklevelet. A mérnöki pályára fivéreivel együtt Jules Verne tudományos-technikai regényei irányították.

– Érdeklődési körömbe tartozik – szinte anyai örökségként – a honismeret, Pápa város múltjának megismerése. A települési értéktár bizottság három ajánlásomat fogadta el: A pápai ferencesek több évszázados szolgálata a patriotizmus és a társadalmi haladás érdekében (2015), A 20. századi Pápa imázsa Somfainé Pados Mária rajzain és festményein (2017), valamint a Címerek a pápai középületeken és emlékműveken (2019) címűeket. Ez utóbbi kiterjesztett, bővített, részletezett változata a könyv, mely a sok esetben ismeretlen, elfelejtett, elhallgatott, megtagadott vagy meghamisított múlt légkörét igyekszik hitelesen ábrázolni – mondta el Somfai János.

A helytörténeti kötet 2020 decemberében jelent meg a Jókai Mór Városi Könyvtár gondozásában
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az album részben hatóságok, templomok, iskolák, emlékszobrok, -oszlopok és -táblák, valamint zászlók, címeres öltözékek képei követik egymást. – Számomra a legkedvesebb az egykori állami polgári leányiskola (ma Vajda Márta Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI) diáksapkájának címere, melyen a Szent Koronát a magyar hajadonok fejdísze, egy piros-fehér-zöld virágokból kötött párta helyettesíti, a címert pedig olaj- és cserfaág helyett a legmagyarabb virág, a tulipán szirmai ölelik körül – jegyezte meg a szerző.

– A címer családok, illetve közösségek jelvénye. A családok, neves személyek címerei általában helyi események tanúi. A közösségek – hivatalok, iskolák, intézmények, fegyveres alakulatok, egyházi szervezetek – címereinek, jelképeinek sorsa pedig a haza sorsát szimbolizálja. A címernek, illetve hordozójának, a színhelynek, a felavatás időpontjának is mindig van indítéka, története és tanulsága.

Ezek ismerete és elemzése – a műveltség gyarapításán túl – a város közösségének a lakóhelyhez kapcsolódó történelmi-érzelmi kötődését eredményezi, ébreszti fel és erősíti a pápai öntudatot. Ez biztosítja a felhalmozódott közösségi értékek nemzedékről nemzedékre történő továbbélését, lokálpatriótává alakít, következésképp hazaszeretetre nevel, igazi nemzeti érzést táplál, és egészségessé formálja a lelket – magyarázta zárszóként Somfai János, aki aztán büszkén mutatta meg dolgozószobája falán a szintén hazaszeretetéről tanúskodó relikviáit is, egyebek mellett az apai nagyapja első világháborús érmeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában