Hét kis véletlen

2021.05.08. 11:00

Film az új élet reményéről

Május 20-án kerül a magyar mozikba Gothár Péter új alkotása, a Hét kis véletlen, amit 16 éven felülieknek ajánlanak.

Rimányi Zita

Mészáros Blanka, Rezes Judit, Mészáros Máté és Börcsök Olivér a filmben

Forrás: Filmpartners

Egy pesti család életét követi többnyire a mai Magyarországon, néha visszatérve a közelmúlt emlékeihez. Filmes kalandozás térben, időben, lélekben. A Megáll az idő rendezőjének új munkája rendhagyó vizuális és zenei világ teremtésére vállalkozik, egyfajta zenés képeskönyv, finom humorral átszőve. A főszereplők, Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér mellett a filmben olyan nagyszerű színészek játszanak, mint Básti Juli, Bezerédy Zoltán, Börcsök Enikő és Znamenák István. A Hét kis véletlent május 13-ától a budapesti Művész és Toldi, valamint több vidéki mozi is előjátssza.

A történet központi alakja Gertrúd (Rezes Judit), a középkorú énektanárnő és feleség egy kihűlt kapcsolatban él. Férjével (Mészáros Máté) és nagyfiával (Börcsök Olivér) lakik egy nagyváros belsejében. Fanatikus rajongással kórust vezet. A huszonéves Albán (Mészáros Blanka) Londonból érkezett haza. A két nő villámcsapásszerű hatással van egymásra. Gertrúdban egy pillanatra felvillan az újrakezdés lehetősége, de aztán ismét visszaáll az élet „rendetlensége és bizonytalansága”. Ez a történet olyan emberekről szól, akikben végig ott van a szeretés vágya és a hétköznapokban megélt lét abszurditása, akik iróniával szemlélik a világot, a családi létet.

Mészáros Blanka, Rezes Judit, Mészáros Máté és Börcsök Olivér a filmben Fotó: Filmpartners

„A film töredezett dialógusokban rajzol meg jellemeket, intim beszélgetésekkel, narratív képsorokkal vázolja fel a banálisan pontos családképet. A mai tizen-huszonévesek köznapi nyelvhasználatának radikalizmusát ütközteti a kortárs irodalom nyelvi teréből származó idézetekkel” – mondja a rendező. „A Hét kis véletlen nem lineáris, töredékekből tevődik össze, ahogy az életünk is” – vallja Rezes Judit. Mészáros Blanka számára a lényege „megjelenni, nyomot hagyni és eltűnni”. Pataki Ági producer pedig azt emeli ki, hogy „rettenetesen izgatott minket, hogy Gothár, aki annyi mindent elmondott már a múltunkról, mit mond nekünk a jelenünkről.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában