Kitáncolták Kemenesszentpéter májusfáját

A régi néphagyományt felelevenítendő és megünnepelendő májusfát állítottak, illetve táncoltak ki a helyi Bíborvirág Néptánccsoport közreműködésével.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Bíborvirág Néptánccsoport táncolta ki a község májusfáját szombaton a katolikus templom előtti téren. Törekiné Takács Beáta polgármester elmondta, egy helyi lakos, Töreki Péter ajánlotta fel a sudár nyárfát, amit a Rába-partról hoztak el április 30-án, az óvodások feldíszítették fehér szalagokkal, önként vállalkozók felállították, utána pedig vendéglátással zárult a természet újjászületését szimbolizáló népszokás felelevenítése. A hónap végével, a táncműsort követően kidöntötték a tüzelőnek szánt fát, majd pörkölttel kínálták a résztvevőket és megitták az ünnepi áldomást.

Töreki Imre művészeti vezető konferálta fel a Bíborvirág Néptánccsoport műsorát Fotó: Laskovics Márió/Napló

Töreki Imre, a több mint tíz éve alakult Bíborvirág Néptánccsoport művészeti vezetője elmondta, a közönség rábaközi dust, körtáncot és szatmári csárdást láthatott a helyi néptáncoslábú hölgyektől, akik között akadt nagymama-unoka páros is.

A helyi Bíborvirág Néptánccsoport közreműködésével táncolták ki a község májusfáját Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A középkor óta ügyességi versenyen mérték össze tudásukat a legények. A legjobban teljesítő lett a pünkösdi király, aki egy hétig vagy egy évig hivatalos volt minden mulatságra és a kocsmákban ingyen ihatott. Az egyik feladat során lecsupaszítottak egy magas fát, bekenték ragacsos anyaggal, hogy felmászhassanak a tetejére a boros üvegért. A kitáncolás szokása úgy alakult ki, hogy akinek állították, köszönetképp megvendégelte a legényeket, akik italmámorosan táncra perdültek. Manapság már csak berúgnak a férfiak. Járom a falvakat, és sok helyütt nem is láttam májusfát. Úgyhogy dicséret illeti az ötletgazdákat és megvalósítókat. Sajnos kiveszőben van ez a néphagyomány, s ennek a nem eléggé elítélendő privatizáció az oka, mert a nyárfásokat magántulajdonba vették, és a gazdák többsége félti azt az egyetlen fát is – idézte fel Töreki Imre, hozzátéve, a tánccsoport nagyon jó összetartó közösségi erő, általuk felpezsdült a falu.

Helyi férfiak motoros láncfűrésszel döntötték ki a nyárfát Fotó: Laskovics Márió/Napló

Törekiné Takács Beáta polgármester beszámolt az aktualitásokról is. A Magyar falu program (MFP) 2019-es pályázatán nyert közel 5 millió forintból megkezdődött a járda felújítása a Rákóczi utca páros oldalán. A várhatóan június végéig tartó munkálatok a Sport utca bejáratától a kápolna irányába tartó 300 méteres szakaszt érintik. Ezzel párhuzamosan hamarosan elindul a Dózsa utca útfelújítása közel 24 millió forintból. Várhatóan augusztusig félpályás útlezárásokra kell majd számítani. A polgárőrség által megpályázott térfigyelő kamerarendszert telepítették, mintegy 2,2 millió forint értékben. Négy készüléket nyertek a MFP-ban, ezt kiegészítették még kettővel: egyet az önkormányzat vásárolt, egy pedig helyi vállalkozó ajánlott fel. A vendéglátás során a helyi polgárőrség, vasárnap meg a három év kihagyás után újraszerveződő helyi sportegyesület tartott tisztújító közgyűlést. Kedd délben a Kossuth rádióban a kemenesszentpéteri harangok szólnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában