Megjelent a Szélesvíz új száma

A megszokott terjedelemben és minőségben olvasható Pápa város kulturális folyóiratának legújabb száma, amit Mátyus Aliz főszerkesztő ismertetett, kiemelve a fontosabb írásokat.

Laskovics Márió

Mátyus Aliz főszerkesztő saját kertjében mutatta be olvasóinknak a Szélesvíz legújabb lapszámát

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Megjelent a Szélesvíz, Pápa város folyóiratának legújabb, azaz a nyolcadik évfolyam első, tavaszi száma. Mátyus Aliz főszerkesztő a járványhelyzet fennállása óta immár a harmadik alkalommal volt kénytelen hivatalos bemutató nélkül, a helyi sajtó segítségével ismertetni a féléves kiadványt.

A borítón ezúttal az idén Pro Cultura Díszoklevéllel kitüntetett Kerpel Péter művésztanár Átjárás című festménye szerepel, illetve tusrajzát és grafikáját illusztrációként is használtam. A belső borítón Somogy József Petőfi-szobráról készült Mesteri Balázs-fotóval köszöntöttük Március 15-ét, hátul pedig Ézsiás István Egyhúros Kodály Zoltán emlékére című szobra szerepel, mert a Művészet rovatban most sikerült megjelentetni a Hencze Tamásnak tisztelgő kiállításán készült beszélgetést. A másik Pro Cultura Díszokleveles díjazottról, a Pegazus Színházról, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságával közös, bábjátszást segítő tevékenységeiről Baloghné Uracs Marianna írt az Élet-Szín-Játék rovatban – lapozta fel a kiadványt a főszerkesztő.

Mátyus Aliz elmondta, az Ünneplő város rovatban a Kultúra napi műsorról olvashatunk, valamint A várost meg kell menteni címmel Huszár János Szőllősy Szabolccsal 2011-ben készített beszélgetését arról, hogy Szőllősy Sándor polgármester és vitéz Makray Ferenc ejtőernyős százados hogyan védték meg Pápát az oroszoktól a második világháború végi felszabadításkor. A Tudomány-Értéktár rovatban Somfai Balázs öreghegyi nyaraltatásról írt, Hudi József a reformkori helyi orvosegyletről, Somfai János pedig a nemrég a pápai címerekről, szimbólumokról, jelvényekről készített könyvét ajánlja, valamint egy nagyobb blokk olvasható a Pápán költővé érett Petőfiről.

Mátyus Aliz főszerkesztő saját kertjében mutatta be olvasóinknak a Szélesvíz legújabb lapszámát Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Köztünk élnek, köztünk éltek rovatba Töreki-Vörös Ibolya kórházigazgatóval, illetve Katona Izabella szombathelyi kávézótulajdonossal készült beszélgetés. Németh István Péter Varju Dezsőre, a Türr gimnázium egykori tanárára emlékezett.

– Felemlíti Varju tanár úr Németh Lászlóhoz való kötődését. Ami hangsúlyt kap azáltal, hogy megjelent a lapban a költő 1969-es pápai felszólalása, melyből sok, figyelemre méltó dolog derül ki a városra nézve. Korábban, 1941-ben ellátogatott országjárása során a városba, és az önképzőkörben mondott beszédet. Miután a reformkorból van Petőfink, Jókaink, Deákunk, szeretném, ha Németh László kultuszát szintén a magáénak érezné a város, hiszen a 20. századból szellemileg ő a legkövetendőbb gondolkodó – jegyezte meg Mátyus Aliz főszerkesztő.

Az In memoriam rovatban Áldozó Tamás polgármester búcsúzik Babos János fotóstól. Az Emberi kapcsolatokban pedig Koltai Mária közölt családterapeuta-szemelvényeket Esterházy Péter életművéből. A Világjárvány idején rovat utoljára e számban jelenik meg. A Természet rovat főszereplője ezúttal Somogyi Zoltán, a Tapolcafő Kertbarátkör vezetője. A Diákrovatban a járvány és a diáklét nehézségei is hangot kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában