Selyemmalac kerámiákból nyílt kiállítás a bakonybéli tájházban

Selyemmalac kerámiák címmel Csóti Gabriella Rózsa – Gilla – kiállítása nyílt meg a bakonybéli tájházban, mely egyben az intézmény évadnyitója is volt.

Napló-információ

Mesevilág szobrokban megmintázva

Nagy Árpád alpolgármester köszöntőjében a tájháznak a falu életében betöltött szerepéről szólt.

– Azok a települések teszik jól, melyek megőrzik értékeiket múltjukból, képekben, tárgyakban, használati eszközökben, mi ezt az utat járjuk. Ezeréves a múltunk, de ha közösségünk nem vigyáz erre, száz évet sem tudunk majd fiataljainknak megmutatni. Büszkék vagyunk a tájházunkra, mert van mit láttatni az ide érkezőknek, a múltat, benne elrejtve a jövőt, hisz jelenünk a múltunk, a múltunk pedig a jövőnk – mondta Nagy Árpád.

A kiállítást Müller Anikó Hanga nyitotta meg, balról Csóti Gabriella Rózsa

A helyi keramikus kiállítását Müller Anikó Hanga nyitotta meg. Kiemelte, a kiállító művészt az agyag, a benne rejlő lehetőségek mindig vonzották. Elvégezte a felsőfokú népi játék- és kismesterség szakoktató képzés fazekas szakát, kézműves oktatóként Budapesten, majd Zircen dolgozott. Saját műhely hiányában más módon élte ki alkotókedvét, rajzfilmstúdiókban rajzolt, mesekönyveket, falvédőket varrt. A zirci születésű művésznő útja nem volt sima, minduntalan akadályok gördültek elé, de nem adta fel fiatalkori álmát.

A Dal-Ma ifjú növendékei a Padlás című musicalből adtak elő dalokat. Balról Nikl Zsófia, Jeszenszky Balázs, Jeszenszky Emese

– Bakonybélben ért révbe, itt találva meg a nyugalmat, a békét, itt ad számára ihletet a festői szépségű táj. A szemet gyönyörködtető igényesség, játékosság, báj, a varázslatos mesevilág, ami a szemlélőt megragadja a szobraiban. Mese és játék, mindkettő jelen van az alkotó életében. Vallja, kell, hogy örökké játsszunk, hogy fiatalok maradjunk, kell, hogy mesevilágot teremtsünk magunkban, kiszakadva mindennapi, sokszor csatározásokkal teli világunkból. Az iparművészeti zsűri Gilla alkotásait igényesen kivitelezett, technikailag és formailag átgondolt alkotásoknak minősítette, dicsérve egységes stílusát, harmonikus színvilágát, igényes máztechnikáját – mondta Müller Anikó Hanga.

Mesevilág szobrokban megmintázva

Az ünnepi megnyitón felléptek a Dal-Ma Musical- és Zenés Színpad ifjú növendékei, Jeszenszky Balázs, Jeszenszky Emese és Nikl Zsófia. A tárlat november végéig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában