Új kiállítóterekkel várja a látogatókat a Thury-vár

Május eleje óta hosszú szünet után újra látogatható a várpalotai Thury-vár. A belépéshez védettségi igazolvány szükséges, a Zöld Város projekt építési munkálatai miatt a megközelítés a Fő tér irányából történik.

Szabó Péter Dániel

Oláh Tibor várkapitány az egyik új kiállítótér mellett, ami a Beatrix királyné tiszteletére adott vacsorát idézi meg

Fotó: Szabó Péter Dániel

Amint lehetőség volt rá, azonnal nyitottunk, mondja Csővári Zsófia Réka, a Thury-Vár Nonprofit Kft. szakmai vezetője. – A védelmi intézkedéseket betartjuk és be is tartatjuk. A 18 éven felülieknek kötelező a védettségi igazolvány, a várba – ahol a látogatókat maszk viselésére kérjük – kézfertőtlenítést és testhőmérséklet-mérést követően lehet belépni. Keddtől vasárnapig vagyunk nyitva, délelőtt 10 és este hat óra között.

Az építkezés miatt a várba való bejutás a Fő tér irányából, a főbejáraton keresztül történik, de mindent kitábláztak, és biztonsági őr figyeli, hogy mindenki biztonságban tudjon bejutni. Csoportok is jöhetnek, s tárlatvezetést is lehet kérni előzetes bejelentkezés alapján – sorolja Csővári Zsófia Réka, akitől megtudtuk, a lezárás hónapjai alatt a cég munkatársai új tárlatok összeállításán dolgoztak.

Oláh Tibor várkapitány az egyik új kiállítótér mellett, ami a Beatrix királyné tiszteletére adott vacsorát
idézi meg Fotó: Szabó Péter Dániel

– Új kiállítótereket tudtunk létrehozni, részben pályázati forrásból, részben önerőből. Minden kolléga kreatív „énjére” szükség volt az elmúlt hónapokban. Akadt olyan munkatársunk, aki a királyné gyűrűjét készítette, míg más a kiállítási babák hajáért vagy éppen ruhájáért felelt. A Palotarészben Beatrix királyné Palotán címmel nyílt kiállítóterünk. A tárlat azt mutatja be, amikor Újlaky Miklós Beatrixot fogadja egy szépen megterített asztalnál az esküvője előtti napon felesége, Szécsi Dorottya társaságában. A látványos kiállítótér egy újabb pályázatnak köszönhetően tovább bővül majd az év folyamán. Létrehoztuk reneszánsz tornyunkat is, aminek az alsó szintjén Beatrix királynét mutatjuk be, ahogy készülődik a másnapi szertartásra Mátyás királlyal, de egy reneszánsz festőműhely is várja látogatóinkat. Középkori konyhánk a bányászattörténeti kiállítástól nyílik, ott azt láthatják az érdeklődők, miképp készültek az ételek a XVI. században. A fűszerkertünkbe korabeli fűszernövényeket ültettünk. A harmadik emeleten, a várfokra menet pedig összeállítottunk egy építéstörténeti kiállítást, ami a várunk 2011-es felújítását mutatja be. Szintén érdekes a vártörténeti kiállítás, amit a vár eredeti falai között sétálgatva lehet megtekinteni – sorolja az újításokat Csővári Zsófia Réka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában