Három hétig a kortárs művészeté a főszerep Lovason, Felsőörsön és Csopakon

Idén is megrendezik a Garten Balaton elnevezésű, a képzőművészetet középpontba állító kortárs művészeti heteket. Ezúttal három faluban, Lovason, Felsőörsön és Csopakon összesen hat kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, akik félszáz társművészeti programon is részt vehetnek.

Szendi Péter

A tavalyi Garten Balatonon sokan voltak kíváncsiak a kiállításokra, ígyaMesék a fiúszobából című tárlatra is

Fotó: Szendi Péter

A lovasi Nagy Gyula Galéria ad otthont a Határaink címmel megrendezendő központi kiállításnak, melyre főként fiatal képzőművészek munkáiból válogatnak a kurátorok: Bánki Ákos és Schneller János. Ezzel párhuzamosan a Zalaszentgróti Művésztelep szobrászati anyagából lesz látható tárlat szintén Lovason, a Márffy Ház pajtájában és közvetlen környezetében. Felsőörsön Fotóudvar néven új helyszínnel bővül a rendezvénysorozat, itt a kortárs fotográfia kerül a középpontba. Éden címmel a Civil Házban nyílik kiállítás, míg Érzékek címmel szabadtéri fotókiállítást állítanak össze. Mindemellett filmvetítések, koncertek és kiállításokhoz kapcsolódó tárlatvezetések, beszélgetések szintén színesítik a programot a három hét során. Csopakon a Zámbó Műterem és Galériában ­Robitz Anikó fotográfus önálló tárlata, illetve Zámbó Attila szabadtéri szoborkiállítása is látogatható lesz.

– A Garten Kertmoziban kilenc képzőművészeti témájú filmet vetítünk. Ismert meghívott vendégeink között van Antal Péter, a debreceni Modern és Kortárs ­Művészeti Központ egyik alapítója, Egri János televíziós személyiség és műgyűjtő, valamint a nemzetközi hálózatkutatás egyik elismert alakja, Barabási-Albert László. Megemlékezünk a tavaly elhunyt Nagy Máriáról, aki sokat tett azért, hogy Lovas fontos kulturális szereplője legyen a térségnek – ismertette a programsorozatot Schneller János művészet­történész, kurátor.

A tavalyi Garten Balatonon sokan voltak kíváncsiak a kiállításokra, így a Mesék a fiúszobából című tárlatra is Fotó: Szendi Péter

Mint mondta, két program kiemelt jelentőséggel bírhat a lovasiak számára. ­Koronczy Endre képzőművész egy fémváz és rengeteg nejlon­szatyor segítségével hoz létre örökmozgó (de ideiglenes) műalkotást Lovas határában, a Garten Alapítvány pedig a rendezvény ideje alatt fotómentési akciót hirdet. Utóbbihoz kapcsolódóan felkérik Lovas lakóit, hogy hozzák el a település életéhez kapcsolódó régi, papíralapú fényképeiket, melyeket a szakemberek digi­talizálnak, és vetített kiállítást rendeznek belőlük a Garten egyik napján. Ezt követően a szkennelt képeket átadják az önkormányzatnak megőrzésre és felhasználásra.

A Garten Balatont július 30. és augusztus 21. között rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában