Páva motívumos indai nyomódúc tekinthető meg a Kékfestő Múzeumban

A pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum és a Kékfestő Múzeum havonta jelentkező új sorozatában egy-egy érdekes, a nagyközönség elé még nem tárt „mesélő” műtárgyat mutatnak be.

Laskovics Márió

Méri Edina szakmai vezető a hónap műtárgya minitárlattal

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Gróf Esterházy Károly Múzeum, valamint a Kékfestő Múzeum júniustól útjára indítja a hónap műtárgya minitárlatot. Méri Edina szakmai vezető a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a májusi újranyitás óta ez az első rendezvénye a közművelődési intézménynek.

– A hónap műtárgya már egy nagy hagyományokkal bíró rendezvénysorozat a magyar múzeumokban, s a jó visszajelzések alapján úgy döntöttünk, mi is csatlakozunk hozzá. Általában a gyűjtemények 95 százaléka a raktárakban van, az állandó kiállítások – ahol nem biztos, hogy mindig van idő tüzetesen szemlélődni – pedig akár csak évek múltán cserélődnek, ezért egy-egy értékes műtárgyat emelünk ki és helyezünk reflektorfénybe, felhívva a figyelmet a sokoldalú funkciójára és esztétikai jelentőségére, értékére. A két helyi múzeum páratlanul gazdag, több mint 100 ezer darabos régészeti, történeti, néprajzi és ipartörténeti gyűjteménnyel rendelkezik, melynek csak töredéke látható. Célunk, hogy egy-egy tárgy segítségével a korabeli életmódot, munka, szokás- és hitvilágot mutassuk be – jegyezte meg Méri Edina szakmai vezető.

A hónap műtárgya első alkalommal egy fából faragott, indiai eredetű nyomódúc páva motívummal. Értékes ritkaság, mert a 19. század végéről való fa nyomóformából csak egy darab van a Kékfestő Múzeum gyűjteményében. Később inkább réz beültetéssel készültek a nyomódúcok.

Méri Edina szakmai vezető a hónap műtárgya minitárlattal Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Köztudomású, hogy a kékfestés Indiából származik, onnan terjedtek el hagyományai Európában is. A madárábrázolások egyik legkedveltebb és ősi motívuma a páva. Az indiai eredetű díszmadár Nagy Sándor által került földrészünkre, kezdetben a mediterráneumba, és onnan terjedt el. A főúri körökből idővel a parasztság átvette, így bekerült a magyarországi mintakincsbe is. A hazai népművészetben legfőképp a hímzéseken találkozunk ábrázolásával, de alakja a dunántúli pásztorművészet alkotóit szintén megihlette. A páva az állatábrázolásban nem túl gazdag kékfestés mintakincsében is jelen van, az egyszerű sematizált ábrázolástól egészen a részletekig kimunkált formátumig. A minta kedveltségére utal, hogy a ma működő kékfestők termékein, díszpárnákon, terítőkön, kötényeken, emellett faragásokon, kerámiákon, szőtteseken is megtalálhatjuk a madár ábrázolását. A páva dekoratív megjelenése mellett több mindent szimbolizál: a kevélységet, a halhatatlanságot, a szabadságot, valamint a megújulást a tollazatának cserélődése miatt. A farktollán lévő pávaszem önálló motívumként is jelentkezik, például a szűcshímzéseken – fejtette ki Méri Edina szakmai vezető, hozzátéve, a hónap műtárgya június 3-tól a hónap végéig ingyenesen, lenyomataival együtt, az indiai textilek hangulatát megidézve látható a Kékfestő Múzeum fogadó terében. Igény szerint múzeumpedagógiai foglalkozást is kapcsolnak hozzá, amit elsősorban általános iskolásoknak ajánlanak.

A Kékfestő Múzeum részt vesz a Játékfesztiválon, június 26-ára pedig a Múzeumok éjszakájához kötődően szerveznek programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában