Plakátkiállítás nyílt a V4-ekről a veszprémi városházán

A Visegrádi Együttműködés (más néven visegrádi országok, visegrádi négyek vagy V4-ek) legfontosabb eseményeit dolgozza fel az a különleges plakátkiállítás, amely csütörtökön nyílt meg a veszprémi városháza aulájában.

B. Virág Rita

Fotó: Balogh Akos

A tárlat megnyitóján mondott beszédében Navracsics Tibor kormánybiztos úgy fogalmazott: amikor a nemzeti és egyéni érdekérvényesítés is nehéz, és olykor nagy konfliktusokkal, áldozatokkal jár, akkor dicséretes és nagyszerű, hogy a visegrádi négyek továbbra is együttműködnek.

– Amikor 1991-ben létrejött az akkor még három (Csehszlovákia még egy országnak számított), ma már négy ország szövetsége, akkor kettős célért küzdöttek. Közösen próbálták hátrahagyni a múltat, a szocializmust. Ráadásul a küszöbön álló euroatlanti integrációban igyekeztek egymás segítségére lenni. Mára a V4-ek azt érték el, hogy nemcsak az Európai Unión belül, hanem a világon is egyedülálló, hatékony az együttműködési rendszerük – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, a világon is egyedülálló a V4-ek
együttműködési rendszere

A kormánybiztos kiemelte, ezen belül is a magyar–lengyel kapcsolatok legendásak, ezeréves barátság köti össze a két nemzetet. Rendre akadtak olyan pillanatok, amikor támaszt, segítő kezet nyújtottak egymásnak. Navracsics Tibor megjegyezte, a lengyel–magyar barátság nemcsak az államközi együttműködésekben, hanem annál sokkal mélyebb rétegekben, az emberi kapcsolatokban is testet ölt.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta, 30 évig bármilyen kapcsolatot ápolni, fenntartani nagy szó, de a V4-ek bizonyították, hogy szövetségük nemcsak formális megállapodás. Felidézte: amikor 2010-ben polgármester lett, csalódottan vette tudomásul, hogy közvetlen határaink mellett, így a visegrádi országokban sincsenek testvérvárosaink. Paradigmaváltást szeretett volna ezen a téren, ezért kapcsolatba léptek például a szlovákiai Nyitra és a lengyel Tarnów településsel. Most azon dolgoznak, hogy a cseh Most városával is kialakítsanak egy hasonló társulást.

Andrzej Kalinowski, a Lengyel Köztársaság konzulja rámutatott, a magyarok, lengyelek, csehek és szlovákok együttműködése a civil életben is jelentős és hatékony. Hozzáfűzte, június 30-án a V4-ek lengyel elnöksége véget ér, ám július 1-től a magyarok veszik át a stafétát, és reményei szerint folytatódhatnak a megkezdett közös munkák.

A megnyitón hegedűn közreműködött Vásárhelyi Bori főiskolai hallgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában