A cirkusz világa a másik oldalról

Urbán Ádám Balogh Rudolf-díjas fotográfus Cirkusz a függöny mögött című kiállítása nyílt meg a RévArt Galériában szombaton.

Tóth B. Zsuzsa

Előfordulhat, hogyagalériában látható fényképek láttán elgondolkodik a látogató, vajon nem festményt szemlél-e, annyira különleges hatású a kidolgozás

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A tárlatot Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg. Amint a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos mondta, az elmúlt 15 hónapban a világot sokkolta a járvány, de a művészek dolgoztak.

– Hálásak lehetünk a színészeknek, intézményvezetőknek, hiszen tudták, hogy ez idő alatt a lelki egyensúly megtartására is nagy szükség van, nem csak az oltásra. A kultúra ott állt a gáton, és segített, hogy győzhessünk a járvány felett. De vannak még települések, ahol bezárkóznak az emberek, kívülről várják a segítséget, ahelyett, hogy kinyitnák a kapukat, tennének pár képet a falra, hogy odacsalogassák az embereket. Révfülöpön nem így van, itt valahogy kékebb az ég, az itt élők összefognak, kitalálnak valamit. A civil kezdeményezés találkozik a helyi önkormányzat támogatásával, és a kormányzat is beszáll segíteni – mondta.

– Büszke vagyok rá, hogy kötődhetem a településhez. A cirkuszművészet megújuló ága ma itt mesél arról, hogy ha nem sikerül, fuss neki még egyszer, ha leesik, vedd fel. Meglásd, menni fog, megvalósul a csoda. Az emberi erővel létrehozható csoda, az, ahol nem lehet egy új életet kérni a videójátékon, ahol, ha megálmodtuk, nekünk kell megcsinálni, hogy repüljünk. Van, aki ezt a csodát műveli, és van, aki dokumentálja. Urbán Ádám évek óta ebben a világban él, megértette az üzenetét ennek a csodának, dokumentálja és közvetíti számunkra. A saját művészetével erősíti meg azt az üzenetet, amit a cirkuszművészet szeretne közvetíteni – tette hozzá az államtitkár.

Előfordulhat, hogy a galériában látható fényképek láttán elgondolkodik a látogató, vajon nem festményt szemlél-e, annyira különleges hatású a kidolgozás Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Urbán Ádám megköszönte a méltatást és a fotóalbumot, amelynek létrejöttét ugyancsak segítette Fekete Péter.

A kiállításon a galériában lévő képek a fotográfus vallomása szerint olyan erőteljes hatással bírnak, hogy akár műtárgyaknak is tekinthetők. Ugyanakkor a bejárat előtt, kint az utcán is felállítottak néhány nagy tablót molinókkal, egyrészt, hogy az azokon látható képek becsalogassák az érdeklődőket, másrészt, hogy kiszolgálják azokat, akik a vírus miatt félnek zárt térbe menni.

A megnyitón látványos produkcióikkal közreműködtek a Fővárosi Nagycirkusz artistaművészei.

A kiállítás július 25-ig látogatható, azt követően Szarvason és Kisvárdán mutatják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában