Örömzene a református ótemplomban

2021.08.17. 14:00

Interaktív hangversenyt adott a győri koncertorgonista Pápán

Rákász Gergely a Lords of the Organ című sorozatának állomásaként a helyi közönséget is maradandó koncertélménnyel ajándékozta meg.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Rákász Gergely koncertorgonista adott hangversenyt a Pannonia Reformata Múzeum szervezésében múlt pénteken a református ótemplomban. A komolyzenét egyedi látásmódjával megtöltő győri orgonistaművész játszott Strauss- és Sosztakovics-keringőt, Vivaldi Négy évszak-részletet, valamint Bach-áriát is. A zenei mellett vizuális kísérőélményként a közönség kivetítőn követhette a kézjátékát és különféle, a darabokhoz válogatott képi ábrázolásokat tekinthetett meg.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Rákász Gergely a mindenkit megpróbáló járványhelyzet kapcsán elmondta, fizikailag, lelkileg, szellemileg robusztus alkat, de a végére már őt is megtépázta.

Az irodám egyik falán a két nagyszülői családi fotó lóg. Egyik nagyapám megjárta az első és a második világháborút, felnevelt öt gyereket a hétből. A másik önkéntes tűzoltó volt, emberi roncsokat húzott ki a győri vagongyár bombázásakor a romok alól. Felnevelt két gyermeket, kommunisták, Rákosiék, és a rendszerváltás még egy jó nagy találattal felért. Ehhez képest nekem meg otthon kellett maradni és maszkot hordani. Azt gondolom, ha az ember a saját életével, szeretteivel tisztában van, már könnyebben viseli – osztotta meg az előadó, aki ahhoz, hogy hitelesen tudjon mesélni a klasszikusokról, bújja a történelemkönyveket is, és a korábban megélt világégésekre gondolván hálás, hogy neki ilyen jutott, mint a mostani.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A koncert mindig energiacsere. Valami jön föntről, a művész ezt magában megfordítja és odaadja a publikumnak. Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem a lelkét, szellemét is kell táplálnia. Ez az áramlás bedugult, nem került kielégítésre, a kamerák lencséin át csak részleges volt az élmény. Szerencsére már újra összenézhetünk, és egymást tekintetét látva ismét euforikusak lehetnek a fellépések. Az idei műsorom a „Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra” szerint készült, és ha a közönség csak erre az egy koncertre jut el idén, akkor is tíz centiméterrel a föld fölött lebegve távozhat, hetekig táplálkozhat belőle – fejtett ki Rákász Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában