Gárdonyira és szobrának alkotójára emlékeztek Pápán

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet az Egri csillagok című regény megjelenésének 120. évfordulója alkalmából történeti-irodalmi-művészeti félórát tartott kedden az Erzsébet ligetben, a Gárdonyi Géza-szobornál.

Laskovics Márió

Forrás: EpVE

A színházépület mellett 1990 óta álló mellszobor alkotójáról, a dabronyi születésű Ferenczy Imre szobrászművészről unokaöccse, Kiss László Zsigmond művésztanár beszélt. Az 1999-ben elhunyt Ferenczy Imre a nemzetközileg is elismert szobrászművész, Kisfaludi Strobl Zsigmond tanítványa volt. Nehéz életet élt, agyhártyagyulladásos megbetegedés következtében siketségig menő hallásvesztést szenvedett, a váci siketnéma iskolába járt. Nem hallott, nem is beszélt, viszont kitűnő alkotóművész vált belőle, tehetségének köszönhetően szép műalkotásai maradtak az utókorra.

Gárdonyi életéről pedig Kerecsényi Zoltán ügyvivő szólt a megjelenteknek, kiemelve, hogy Gárdonyi az 1880-as években a Pápa közeli Devecserben és Dabronyban volt kántortanító, mialatt rendszeresen publikált a Dunántúl, a Néptanítók Lapja és a Pápai Lapok című újságokba. Dabronyi keserű élményei ihlették A lámpás című regényét és itt kezdte írni az Én falum című művét. A máig ismert, népszerű Fel nagy örömre kezdetű, gyönyörű karácsonyi templomi ének zenéjét és szövegét is Gárdonyi Géza szerezte Devecserben.

Kiss László Zsigmond művésztanár és Kerecsényi Zoltán ügyvivő a Gárdonyi Géza-mellszobornál Fotó: EpVE

Az alkalmon Némethné Mészáros Márta egyleti önkéntes Gárdonyi Géza A nyugalom édes kenyerén című füveskönyvéből olvasott fel egy részletet, míg Kerecsényi Zoltán Dobó István imáját idézte az Egri csillagokból. A megjelentek elidőztek a parkban lévő többi műalkotás előtt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában