Garten Balaton: a kortárs művészet volt a középpontban

Idén is megrendezték a Garten Balaton elnevezésű, a képzőművészetet középpontba állító kortárs művészeti heteket.

Szendi Péter

Schneller János művészettörténész, kurátor (balra) és Bánki Ákos festőművész (jobbra) beszélgetett a Nagy Gyula Galéria udvarában Egri János televíziós személyiséggel

Fotó: Szendi Péter

Ezúttal három faluban, Lovason, Felsőörsön és Csopakon összesen hat kiállítást tekinthettek megalátogatók, akik félszáz társművészeti programon is részt vehettek. A lovasi Nagy Gyula Galéria adott otthont a Határaink című központi kiállításnak, melyre főként fiatal képzőművészek munkáiból válogattak a kurátorok: Bánki Ákos és Schneller János. Ezzel párhuzamosan a Zalaszentgróti Művésztelep szobrászati anyagából szintén Lovason, a Márffy Ház pajtájában és környezetében volt tárlat. Felsőörsön Fotóudvar néven új helyszínnel bővült a rendezvénysorozat, itt a kortárs fotográfia került a középpontba. Éden címmel a Civil Házban nyílott kiállítás, míg Érzékek címmel szabadtéri fotókiállítást állítottak össze.

Mindemellett filmvetítések, koncertek és tárlatvezetések, beszélgetések szintén színesítették a programot a három hét során. Csopakon a Zámbó Galériában Robitz Anikó fotográfus önálló tárlatát, illetve Zámbó Attila szabadtéri szoborkiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

Schneller János művészettörténész, kurátor (balra) és Bánki Ákos festőművész (jobbra) beszélgetett a Nagy Gyula Galéria udvarában Egri János televíziós személyiséggel Fotó: Szendi Péter

- A Garten kertmoziban kilenc képzőművészeti témájú filmet vetítettünk. Meghívott vendégeink között volt Antal Péter, a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ egyik alapítója, Egri János televíziós személyiség és műgyűjtő, valamint a nemzetközi hálózatkutatás elismert alakja, Barabási-Albert László. Megemlékeztünk a tavaly elhunyt Nagy Máriáról, aki sokat tett azért, hogy Lovas fontos kulturális szereplője legyen a térségnek – ismertette a programsorozatot Schneller János művészettörténész, kurátor. Mint mondta, két program kiemelt jelentőségű a lovasiak számára. Koronczy Endre képzőművész egy fémváz és rengeteg nejlonszatyor segítségével hozott létre örökmozgó, de ideiglenes műalkotást Lovas határában, a Garten Alapítvány pedig a rendezvény idején fotómentési akciót hirdetett. Schneller János szerint az idei programsorozat volt eddig a legsikeresebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában