Könyvbemutatókon is részt vehetett a közönség

Kötetbemutatókkal folytatódott az ünnepi könyvhét programja a Dubniczay-palotában.

Marton Attila

Fenyvesi Ottóval Kilián László beszélgetett a szerző új köteteiről

Fotó: Penovác Károly/Napló

Fenyvesi Ottó költőnek két idén megjelent kötetét mutatták be. A szerzővel Kilián László, a Művészetek Háza igazgatója beszélgetett. Elhangzott, a 66 című kötet válogatás a korábban megjelent versekből, versciklusokból. A költő versciklusai – Minimum rock & roll, Blues az Óceán felett – korábban önálló kötetekben jelentek meg, ezek azonban ma már nehezen elérhetők, ezért is döntött úgy a szerző, hogy egy könyvben jelenteti meg azokat. Szintén idén jelent meg Fenyvesi Ottó Paloznak overdrive című könyve. A kötet címét az egyik vers címe adja, az overdrive jelentése pedig egyrészt túlhajszoltságot, másrészt a zenében az elektromos gitár hangjának eltorzítását jelenti.

Fenyvesi Ottó elmondta, azzal, hogy nyugdíjba vonult, több ideje jut az írásra, és több, eddig fiókban lévő ötletet, tervet kezdett el feldolgozni. A Paloznak overdrive szerzeményeit nem is annyira versnek, mint inkább látomásnak, álomnak tartja, amelyekben fontos szerepet kap az emlékezés és a visszatekintés. A művek részben felkérésre születtek, hozzá közel álló elhunyt és élő személyek tiszteletére írta azokat.

Fenyvesi Ottóval Kilián László beszélgetett a szerző új köteteiről Fotó: Penovác Károly/Napló

Domján Gábor költővel A megfelelő mélység című könyvéről Ladányi István irodalomtörténész beszélgetett. Elhangzott, a szerző első, Csalódott szereplők című könyve 54 éves korában, mintegy 15 éve jelent meg. Hozzátette, jó visszhangja volt a kötetnek, a legtöbben az őszinteségét emelték ki, bár erről megjegyezte, hogy ez önmagában nem esztétikai kategória. A szerző postásként dolgozott nyugdíjba vonulása előtt. Ennek kapcsán elmondta, bár kezdetben tiltakozott amiatt, hogy „postás költőnek” titulálták, mára elfogadta, hogy leíró jelleggel rajta maradt ez a címke. Ladányi elmondta, Domján versei az ember hétköznapi tapasztalataihoz kapcsolódnak, függetlenül attól, hogy szabad verset vagy kötött formájú művet ír.

A költő hozzátette, elsősorban a ritmus határozza meg a készülő vers stílusát: olyan hangsúlyozásra törekszik, ami dallamként is felfogható. Bár mindig tart attól, hogy nem lesz képes új verset írni, az ösztönzések segítik ezt – példaként elmondta, hogy a Szép versek kötetbe is beválogatták az egyik versét. Megjegyezte, felesége szakmai segítsége nélkül nem tudna olyan minőségű verseket írni, amelyek a köteteiben megjelentek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában