Egyensúly absztrakt és figurális között – Kiállítás a Várgalériában

Több évtizede készített és új alkotások is láthatók Kádár Tibor napokban megnyílt kiállításán.

Marton Attila

20210922 Veszprém Dubniczay palota Kádár Tibornak nyílik kiállítása Metamorfózis címmel Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az idén 75 éves képzőművész Metamorfózis című tárlata a Dubniczay-palota Várgalériá­jában látható. A megnyitón Kádár Tibor kollégái, pályatársai és tisztelői gyűltek össze, hogy köszönthessék a ma is aktív festőművészt.

A tárlaton nagyrészt az utóbbi időszakban készült alkotásait mutatja be a Művészetek Háza Veszprém, mondta el Kilián László igazgató. Változatos technika- – akvarell, olaj, diófapác, tus, ezüst, toll – és témaválasztás jellemzi a képeket. Az absztrakt és a figurális nyelv között Kádár Tibor tökéletes arányérzékkel találja meg az egyensúlyt. Az elmúlt évek változása átszűrődik a műveken. A Bartók Béla zenéje által inspirált mozgalmas, ritmusos kompozíciók mellett megjelennek Dsida Jenő versei, átlényegített portrék, absztrahált tájképek egyaránt, írták a kiállítás ismertetőjében.

Kádár Tibor (középen) kiállítását Ladányi István nyitotta meg
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ladányi István költő, irodalomtörténész megnyitójában arról beszélt, 75 éves alkotók életművüket összegző tárlatot szoktak összeállítani, Kádár Tibor új kiállításán azonban számos új kép látható. Hozzátette, a művész az új festményekben is visszanyúl egy-egy korábbi témához, motívumhoz, és helyenként párbeszéd is létrejön a régi és az új művek között a tárlaton, de a friss alkotások aktualizálják, új összefüggésekbe helyezik a régi műveket. Kiemelte, a legtöbb kép közös jellemzője a várakozás, a művek szereplői ebben az időközi állapotban hol csodálkozva, hol érdeklődve várakoznak a kezdésre, újrakezdésre.

Az irodalmár arról is beszélt, a festmények mellett gazdag és sokféle grafikai anyagot mutat be a tárlat, valamint az életműben újszerűnek számító, mesterségbeli játékokkal létrehozott, kör vagy ellipszis kivágatú paszpartuba festett akvarellek és vegyes technikával készült kis alkotások is láthatók a kiállításon, amelynek kurátora Dohnál Szonja művészettörténész volt.

Új és korábbi művei is láthatók a tárlaton
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A megnyitó után Kádár Tibor legújabb albumát Tömöry Péter költő, rendező mutatta be. A kiállítás október 31-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában