Családbarát címmel tüntették ki a pápai református múzeumot

A Pannonia Reformata Múzeum családbarát szemléletével és tevékenységével kitüntető címet érdemelt ki, amit az egyházi fenntartású intézmények közül elsőként kapott meg az országban.

Laskovics Márió

A címmel idén kitüntetett családbarát múzeumok képviselői az országos múzeumpedagógiai évnyitón. Jobbról a második és harmadik Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető és Köntös László gyűjteményi igazgató

Forrás: Pannonia Reformata Múzeum

Családbarát Múzeum címet kapott a Pannonia Reformata Múzeum a Gödöllőn tartott, s a Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitányának számító 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, négy másik hazai muzeális intézmény mellett. A Pápán működő református intézmény nevében Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető és Köntös László gyűjteményi igazgató fogadta Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár gratulációját és elismerő szavait. A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei múzeuma az első egyházi fenntartású intézmény az országban, mely e kitüntető címet viseli.

Géniusz, az ótemplom egere a templommúzeum emeleti pihenőterében várja a gyermekeket Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Öröm, hála, elégedettség, ezek vannak most a szívemben. Egy mondatban összefoglalva az út, amit a múzeum 2018-as nyitása óta jártunk be: Lépésről-lépésre a jó Isten által vezetve jutottunk el eddig! Ez az elismerés azért nagyon fontos mérföldkő, mert szakmai minősítésen, egy országosan elismert és elfogadott keretrendszernek megfelelve nyertük el. Egy-egy elismerés mindig fokmérője a munkánknak. Azt igazolja, hogy a szolgálat, missziós tevékenység, amit végzünk, a hozzánk érkező látogatóknak és a múzeumi szakma számára is értékes, megbecsült és elismert. Hálás vagyok az Úristennek a munkatársaimért, igaz, hogy kevesen, de egy nagyon szuper, családias csapat vagyunk a sok feladatra és kihívásra. A hangsúly az együttműködésen, együttgondolkodáson van. Meggyőződésem, hogy sikereket csak közösen, csapatban lehet elérni. Külön öröm, hogy kis vidéki, ráadásul egyházi múzeumként országosan elsőként nyertük el az elismerést – fogalmazott Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető, hozzátéve, múzeumpedagógiai szemléletükben kiemelt fontosságú célcsoport a család.

Gyermekpont az ótemplomban Fotó: Pannonia Reformata Múzeum

– A generációk együttes, hiteles forrásokon alapuló közös élményszerzése, hasznos időtöltése a múzeumban. A gyökerek megismertetése a gyermekekkel, akik a jövőt jelentik, úgy a múzeumlátogatók tekintetében, mint az egyházunk építésében, a keresztyén értékátadásban. Családbarát múzeumunkban figyelünk a családok igényeire, támogatjuk a minőségi kikapcsolódást – jegyezte meg Halászné Kapcsándi Szilvia, akitől megtudtuk, mindehhez megteremtették az infrastrukturális hátteret.

A címmel idén kitüntetett családbarát múzeumok képviselői az országos múzeumpedagógiai évnyitón. Jobbról a második és harmadik Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető és Köntös László gyűjteményi igazgató Fotó: Pannonia Reformata Múzeum

Baba-mama pontokat és családi pihenőtereket alakítottak ki, gyermekbútorokat szereztek be, kedvezményes belépést biztosítanak, családbarát kommunikációt folytatnak papír alapon és a digitális térben egyaránt. Kiállításaikban a család minden tagja megtalálja a neki megfelelő információtartalmat, üzenetet, élményelemeket. Családi napokat, közös alkalmakat szerveznek, helyet biztosítanak más civil szervezetek családi rendezvényeinek. A gyermekek könnyebb megszólítását segíti Géniusz, az ótemplom egere, aki nemcsak a kommunikációban vesz részt, hanem „személyesen” is megtalálható a rendhagyó templommúzeum emeleti pihenőterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában