Koncertet adtak a pápai Nagyboldogasszony-templomban

A 34. Eucharisztikus Világkongresszus helyi és Pápa környéki előkészületi eseményeinek fénypontja a Szent Jobb ereklye érkezése volt, mely több ezer embert mozgatott meg.

Laskovics Márió

Az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus helyi és Pápa környéki előkészületi eseményeire emlékeztek zeneművek kíséretében, Édes Lászlóné, a Nagytemplom kórusának karnagya szervezésében nemrég a Nagyboldogasszony-templomban. A tavalyról elhalasztott programon közreműködött a Nagytemplom kórusa, Csatlós Jácinta, Csatlós Krisztina, Takács László, Tompáné Licsauer Melinda, valamint a Szent István Római Katolikus Általános Iskola tanulói. Az emlékezés vezérfonalát a korabeli sajtóban megjelent cikkekből kiemelt részletek adták Édes Ágnes felolvasásában.

Mail József apát-plébános köszöntőjében kiemelte, a két budapesti rendezésű világkongresszus, azaz az 1938-as és az idei év között sok hasonlóság volt, de el is tértek. Felidézte, a tavalyról elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra már 2019-ben előkészültek budapesti és veszprémi kiállításokkal az 1938-asról. Veszprémben egyebek mellett kiállították azt a miseruhát, amiben a XI. Pius pápát képviselő Pacelli bíboros mutatta be a záró szentmisét a Hősök terén.

Az apát-plébános beszélt arról is, hogy 1938-ban, ami Szent István halálának 900. évfordulója miatt kettős szent év volt, a Szent Jobb országjáró körútra indult, bejárva minden fontosabb helyet, így megfordult Pápán is. A magyar nemzeti és katolikus ereklyét szállító aranyvonat mindössze tíz percet töltött Pápán, de ez alkalomból ujjongó lelkesedéssel mozdult meg a város lakossága, a mintegy nyolcezer ember egyik része együtt zarándokolt ki a Nagytemplomtól a vasútállomásra, a másik része ott gyülekezett.

Az 1938-as világkongresszus jelvénye Madarassy Walter szobrászművész alkotása a Lánchidat, a kelyhet és az Oltáriszentséget ábrázolja. A kongresszus jelmondatául egy Szent Ágostontól vett idézetet választottak: „Eucharistia vinculum caritatis”, vagyis az Oltáriszentség a szeretet köteléke. Magát a programot pedig e mottó kifejtéséhez igazították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában