Gyerekeknek írt ki rajzpályázatot a berényi olvasókör

Sikeres rajzpályázatot rendezett Balatoni regék címmel a közelmúltban a Vörösberényi Polgári Olvasókör.

Marton Attila

20211115 Balatonalmádi, Vörösberényi Kultúrház, a Polgári Olvasó Kör által szervezett rajzpályázat kiállítása és eredményhirdetése Fábián László és Jáger István Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Az iskolásoknak szóló rajzpályázatot először írta ki a szervezet. A Vörösberényi Polgári Olvasókört tavaly február óta vezető Kasza Katalin elmondta, Lipták Gábor Balatoni regék címmel három kötetben gyűjtötte össze és mutatta be a térség regéit, mondáit.

A gyermekek a pályázaton a szerző Balaton-felvidéki mondáit bemutató könyvei bármelyik részletéhez készíthettek illusztrációt. Végül több mint 100 diák küldött be rajzot a kiírásra, a pályamunkákat Fábián László festőművész és Jáger István grafikus bírálta el, míg a díjazottakat és szülei­ket Veszeli Lajos festőművész fogadja a műtermében később.

A rajzversenyt nem titkoltan azzal a céllal hívták életre, hogy az olvasókör ismertségét növeljék, és így a tagságukat is bővíthessék, hívta fel a figyelmet Kasza Katalin. A vörösberényi kultúrházban a napokban tartott díjátadóra valamennyi alkotást kiállították, a munkákat november 27-ig lehet látni.

A gyerekek közül tizenhatot díjaztak: négy korcsoportban – 1–2., 3–4., 5–6. és 7–8. osztály – három-három dobogós helyezettet és egy különdíjast. A korcsoportok élén végzett Rezi Luca (1. osztály), Puspán Elena (4. osztályos tanuló), Takács Barbara (ötödikes diák) és Knix Franciska (7. évfolyamos tanuló). A díjazottak egy művészeti kellékeket árusító szaküzletbe szóló ajándékutalványokat, csokoládét és oklevelet vehettek át.

A megjelenteket Kepli Lajos polgármester köszöntötte a díjátadón, a gyerekek és kísérőik pedig gazdag kulturális műsornak tapsolhattak. Két gimnazista, Kepli Emese és Kepli Kornélia Lipták Gábor kötetéből olvasott fel egy mondát, valamint felléptek a Kósa György Zeneiskola hangszeres növendékei, Szomor Táltos Béla, Szabó Pál Péter és Markó Dóra.

Jáger István az alkotások értékelésekor arról beszélt, a pályázók szinte minden technikát felvonultattak az akvarelltől a ceruzarajzon át a golyóstollal készült munkáig és a pasztellekig. A résztvevők a rendezvény előtt tisztelegtek az olvasókört 111 éve megalapító Nemes Mihály néptanító emléktáblájánál, ahol Kasza Katalin koszorút helyezett el. Mester Ferenc, a kultúrház művelődésszervezője kiemelte, Nemes Mihály összefogta a helyieket, akik közösen építették fel a vörösberényi kultúrházat. Fontos közösségszervező munkát is végzett, számos programot szervezett a vörösberényieknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában