Paul Cézanne a mediterrán balatonfüredi hangulatban

Philippe Cézanne, a festő zseni, Paul Cézanne dédunokája is részt vett az Aix-en-Provence és Balatonfüred – kisváros és kultúra című kerekasztal beszélgetésen, melynek apropóját adta, hogy a budapesti Szépművészeti Múzeumban kilenc év után ismét lehet látni a 19. század híres francia festőjének alkotásait is. Az eseményt a Balatonfüredi Költőverseny Quasimodo Közalapítvány Irodalmi Szalonja rendezte, az Anna Grand Hotel dísztermében szombaton.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A beszélgetésen, melyet Gila Zsuzsanna kulturális menedzser vezetett, részt vett Philippe Cézanne, Paul Cézanne, a híres francia festő dédunokája, valamint Denis Coutagne, a Cézanne társaság elnöke és François Chédeville, a társaság tagja. Philippe Cézanne egyebek mellett hangsúlyozta, a festőzseni óriási művészeti örökségét úgy szeretné megőrizni, ápolni és ezzel híres rokona szülővárosa, Aix-en-Provence kulturális vonzását erősíteni, hogy abból ne legyen árucikk, illetve kereskedelmi portéka.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A vendég utalt rá, hogy híres rokona művészetére nagy hatással volt szülőhelye természeti szépsége, kivételes értékei. Kiemelte, hogy elbűvölte Balatonfüred bája, szépsége, és több tekintetben hasonlít egymásra az említett francia és a balatoni város. A beszélgetés résztvevői beszéltek arról, hogy mi lehet közös a modern képzőművészet történetének egyik legjelentősebb képviselőjének szülővárosa és egy Balaton-parti kisvárosban, illetve mit jelent a táj, és abban milyen szerepet tölthet be a kultúra? Elemezték, hogy mitől inspiráló egy hely, illetve hogyan válhat azzá. Azt mondták, Balatonfüred olyan, akár egy kis Provence.

Az eszmecserét Geskó Judit művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum Cézanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig című tárlatának kurátora, Paul Cézanne nemzetközileg elismert kutatója kezdeményezte.

- Egy önmagát szerető település, akkor tesz a legtöbbet a saját lakóiért, ha a legmagasabbra állítja a mércét. Balatonfüreden egy boldog város építése zajlik, vélte Geskó Judit. Hozzátette, ennek része a vízparti séta, a tiszta terek, a zöld parkok, a finom ételek, italok, a szép enteriőrök, és természetesen a művészet. -A Vaszary Galéria, amely minőségi kiállításoknak ad helyet, mint egy hagyma közepe, úgy létezik a városban. Rendkívül inspiráló táj ez a maga mindig változó mediterrán fényével, fogalmazott.

Mint ismert, a Balatonfüredhez erősen kötődő művészettörténész, a füredi Vaszary Galéria művészeti főtanácsadója 2012-ben már rendezett egy kiállítást Cézanne műveiből Budapesten. Most a posztimpresszionista francia alkotó új tárlatának megnyitója után rendezték meg Balatonfüreden a kiállításhoz kapcsolódó beszélgetést, amelyre angol, francia, svájci és német szaktekintélyek is érkeztek. A budapesti kiállítást október 29. és 2022. február 13. között lehet megtekinteni. A balatonfüredi rendezvény eleganciáját emelte Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész és Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész előadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában