Petőfi Szalon

2022.02.15. 20:00

Táncos és bajnok nézőtéri felügyelőként

Egy olimpiai bajnok és egy tánccsoport tagja dolgozik a nézőtéri felügyelők között a Veszprémi Petőfi Színházban. Sokszor látnak egy-egy darabot, de sosem unják ezt. Mindenben segítenek a közönség soraiban ülőknek, felkészültek a váratlan helyzetekre.

Rimányi Zita

Gosztolai Marika, Kellerné Egresi Zsuzsanna és Laky Árpádné a Petőfi Szalon eseményén

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

Már 1961 óta hagyományosan nyugdíjasokat foglalkoztatnak nézőtéri felügyelőként a Veszprémi Petőfi Színházban. Ők olyan hölgyek, akik jellemzően más szakmából érkeztek a művészeti intézménybe. A Petőfi Szalon legutóbbi pódiumbeszélgetésén közülük ketten, Laky Árpádné Jutka és Gosztolai Marika mesélt feladataikról, amiért mindketten szinte rajonganak. Az esemény vendégeiként a rendezvénysorozat ötletgazdája, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser mutatta be őket.

– Korábban a postán dolgoztam. Ott voltam színházi szervező. Amikor elmentem nyugdíjba, bejöttem a színházba, hogy elköszönjek. Akkor ajánlották fel a munkát. Annyira örültem neki, még a férjemmel sem beszéltem meg, rögtön elfogadtam – emlékezett vissza Laky Árpádné, a nézőtéri felügyelők csoportvezetője, aki 13 éve dolgozik a színházban. 

Gosztolai Marika arról beszélt, hogy iskolás korában Veszprémbe járt színházba. Képeket gyűjtött előadásokról, rendezővel levelezett. A díszletek, a jelmezek is érdekelték. Több mint tíz éve érkezett a nézőtéri felügyelők csapatába. Velük az előcsarnokban, a ruhatárban, a bejáratoknál találkozhatnak a nézők. Sok olyan dolguk van, amit észrevétlenül, az előadás zavarása nélkül oldanak meg. Nehéz például, ha szólniuk kell a szabályok betartása miatt és ezt rossz néven veszi valaki, esetleg nem szerencsésen válaszol, de ilyenkor is jókedvűek, udvariasak maradnak. Akin látják, hogy rosszabb napja van, azzal külön foglalkoznak, kedvesen pár szót váltanak vele. Rosszullét esetén azonnal cselekszenek. Mindent megtesznek a nézőkért, hogy zavartalanul szórakozhassanak.

Jutka és Marika színházi munkája mellett számos sikert ért el. Gosztolai Marika diszkoszvető és súlylökő sporteredményei kiemelkedőek, olimpiai bajnok. Jutka egy nyugdíjas tánccsoport tagja, amely a Petőfi Szalon alkalmával négy koreográfiát adott elő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában