Művészet

2022.03.02. 17:30

A világ szépségét ábrázolja a veszprémi kiállítás

Korényi Dalma és Somogyi Győző alkotásaiból nyílt tárlat a Csikász Galériában.

Marton Attila

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A házaspár művei a Veszprémi Tavaszi Tárlathoz kapcsolódó tematikus kiállításon láthatók. Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos megnyitójában hangsúlyozta, Somogyi Győző személyiségéből is következik, hogy alkotásai kedvességet és vidámságot közvetítenek. Képei – nem didaktikusan – tanítanak: azt sugallják a befogadónak, hogy fedezze fel az élet szépségeit. Hozzátette, Korényi Dalma házas- és művésztársával közös kiállításon műveik áttekintést ad a lét teljességéről. A kormánybiztos felidézte, korábban két alkalommal nyitotta meg Somogyi Győző kiállítását: egyszer Tihanyban, egy másik alkalommal a horvátországi Csáktornyán a Zrínyi várban. Utóbbi kapcsán megjegyezte, Somogyi Győző felmenőinek neve Subics, a horvát dinasztia a Zrínyiekkel rokon.

 

 

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) köszöntőjében méltatta a házaspár művészetét, és ajándékot adott számukra abból az alkalomból, hogy Somogyi Győző és Korényi Dalma is idén ünnepli 80. születésnapját. Somogyi Győző kérdésünkre elmondta, a kiállításon látható alkotásainak többsége a járvány alatt készült. Ugyanakkor szerepelnek korábbi alkotásai is, például a családi arcképcsarnok sorozata, amelynek darabjai több mint tíz éve készülnek. Leszögezte, gyermekkorától kezdve ugyanabban a stílusban készíti műveit, szinte minden hagyományos témában a csataképektől a tájképeken át a szentképekig. Kiemelte, a világ szépségét és a teremtés dicsőségét igyekszik ábrázolni.

 

 

A kiállítás kurátori feladatait Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója és Dohnál Szonja, az intézmény szakmai igazgatóhelyettese végezte. A megnyitón közreműködött Sík Dóra gordonkaművész és Rákóczy Anna fuvolaművész. A tárlat április 16-ig látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában