Oklevél

2022.04.11. 11:00

A sümegi borászok munkáját is elismerték

Etyek, Mura, Kőszeg, Nivegy-völgy mellett Sümeg is átvehette a Nemzeti oltalom alá helyezés alkalmából az Agrárminisztérium oklevelét a közelmúltban Budapesten.

Szijártó János

Az ünnepségen Egly Márk (balról) és Gál Péter helyettes államtitkár Fotó forrása: Egly Márk

Erről Egly Márk sümegi borász, az Egly Szőlőbirtok és Borászat vezetője tájékoztatta lapunkat, aki a rendezvényen a Balaton-felvidéki borvidék alelnökeként vette át az oklevelet Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkártól. 

 


– Több évtized munkája testesült meg ebben az elismerésben, és örülök, hogy ennek mindvégig részese lehettem. Sokan már nincsenek köztünk, de most biztosan mosolyogva néznek le ránk, hiszen ők sem gondolhattak arra, hogy munkájuk gyümölcse ilyen szépen beérik. 1998-ban Sümeg hegyközsége ötven év szünet után alakult meg újra, majd azért dolgozott mindenki, hogy Sümeg újra borvidéki település legyen. Ekkor fiatal hegybíróként tettem, amit a nagy öregek tanácsoltak. Majd tíz év múltán mint borvidéki alelnök, mindent elkövettem azért, hogy Sümeg központi szerepet kapjon a borvidék életében. Helytörténeti kutatásokat, földtani elemzéseket folytattunk a Balatoni Szőlő és Borkultúra Egyesülettel, melynek alapítói elkötelezettek voltak városunk szőlészeti és borászati kultúrája iránt – hangsúlyozta Egly Márk. 

 


Hozzátette, sokan voltak részesei az alapkövek lerakásának, majd külön kiemelte Holczer Ferenc, Scheer János, Orbán Tibor, Tóth Tamás, Tóth Sándor, Németh Iván, Némethné Kópházi Valéria, Németh László, Sárközi Zsolt, Halász Imre és Capári Balázs nevét, akik barátaikkal, családtagjaikkal nagy érdemeket szereztek a borvidéki rang megszerzésében. 

 


Nagy István agrárminiszter egyik tavalyi beszédében kiemelte, hogy Sümeg egyedi ökológiai adottságai jelentettek alapot a szőlőműveléshez, és az évszázadok alatt felhalmozott tudás garantálja a borok minőségét, egyediségét, amely már a reformkorban hírnevet szerzett a településnek, a borvidéknek és az itt termelt boroknak. Mindez mostanra azt eredményezte, hogy sümegi oltalom alatt álló eredetmegjelölést kaphatnak az itteni borok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában