Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!

2022.05.20. 14:00

Hová és miért tűnnek el a pápai városbarátok emlékkoszorúi?

A Pápán kelt Petőfi Sándor-versek apropóján folytatja irodalombarát mozgalmát, valamint rajzpályázatot is hirdet a Petőfi Városbarát Egylet.

Laskovics Márió

Kerecsényi Zoltán ügyvivő a Petőfi-szobor előtt tartott tájékoztatót a szalagok, koszorúk eltűnése miatt

Forrás: PVE

A Petőfi Városbarát Egylet (PVE) tavaly november végén „Köss egy szalagot Petőfi vándorbotjára!” címmel egy helyi, jelképes irodalmi, lokálpatrióta mozgalmat hirdetett. Azóta is biztatják az irodalombarátokat, hogy a számukra kedves Petőfi-versidézete(ke)t írják rá egy szalagra, majd kössék rá Petőfi vándorbotjára, az Esterházy-kastély előtti szoborra. Ezzel olvasásra, gondolkodásra késztetve az arra járókat, a szobor előtt megállókat. Az egyre gyarapodó emlékszalagok nemrég eltűntek, ennek kapcsán tartott tájékoztatót Kerecsényi Zoltán ügyvivő.

– A tavaszutó májussal berobbanó friss szellője kaphatta szárnyára Petőfi pápai poémás emlékszalagjait, s repíthette „Fehéregyházáig”, vagy akár a „mennyországig”? Vagy valamiféle vélt, valós, kicsinyes, maliciózus riposzt húzódhat az akció hátterében? Nem tudhatjuk. 2020 tavasza óta egyébként tendenciává vált az, hogyha városbarát egyletünk egy-egy évforduló vagy emléknap alkalmából koszorúkat helyezett el valamely városi emlékjel alá, azok rendre csak pár napig, legfeljebb pár hétig maradtak a helyükön – mondta el Kerecsényi Zoltán. Kiemelte, immár hétéves lokálpatrióta-helytörténeti-honismereti munkaközösségük szívvel-lélekkel, ügyszeretetből, önkéntes alapokon vállalja az emlékőrző tevékenységet, amitől senki és semmi nem fogja őket eltántorítani. A Petőfi-emlékprojekt mozgalmát folytatják, az új érdeklődők mellett arra kérve a korábbi elhelyezőket, hozzák el ismét kedvenc idézettel ellátott szalagjaikat, azokat a szobornál fényképezzék le és osszák meg a közösségi médiában, ekként is terjesztve az irodalmi kezdeményezést.

– Továbbá biztatjuk a helyi és környékbeli iskolák diákjait, hogy készítsenek maguknak Petőfi-vándorbotot versidézetes emlékszalagokkal, amit aztán tovább adhatnak az utánuk következő tanulóknak, vagy pedig emléksarkot. A legötletesebbeket – a róluk készült és elektronikusan várt képek alapján – díjazzuk. Petőfi akkor él csak igazán, ha fennmaradt műveit, gondolatait folyamatosan olvassuk, idézzük, és erre buzdítunk másokat is. Keressük őt a költeményeiben és megtaláljuk – tette hozzá azt ügyvivő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában