Igényes előadások

2022.05.05. 18:00

Jön a Passió és Magyarpolányi Nyár

A befogadó színházi előadásokat szervező MaloM Program és a helyi önkormányzat sajtótájékoztatón jelentette be a felújított Zöld Élet Házában létrejövő színházavató előadását és az első Magyarpolányi Nyár programjait a polgármesteri hivatalban.

Molnár Sándor

Grőber József, Pataki András és Várszegi Tibor a sajtótájékoztatón Fotó : Molnár Sándor/Napló

Grőber József polgármester elmondta, hogy idén újra a régi, hagyományos időpontban, Pünkösd időszakában mutatják be a Passiót. Emellett egy új, színházi fesztivált is indítanak Magyarpolányi Nyár címmel, amiből szeretnének hagyományt teremteni. Nem titkolt céljuk az is, hogy csatlakozzanak az EKF 2023 programsorozathoz ezekkel a rendezvényekkel.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője hozzátette, hogy Magyarpolány mindig is otthona volt a művészetnek. Évtizedes múltra tekint vissza a színjátszás a faluban, ami magával húzza a kulturális aktivitást. A Passió rendezője elmondta még, hogy olyan komoly, fajsúlyos darabokat láthat a közönség augusztus elején, amelyeket bármely város megirigyelne. A Magyarpolányi Nyár sorozat tematikája sokban eltér a nyári fesztiválokétól. A könnyed, önfeledt szórakozást kínáló esték helyett az az igényesség jellemzi majd az előadásokat, amely a falu közösségére is jellemző. 

Várszegi Tibor, a MaloM Program művészeti vezetője megjegyezte még, hogy alapítványi programjuk az egyetlen olyan befogadó színházi sorozat, amely egész évben működik. Magyarpolány a székhelyük és évente 60-65 előadást mutatnak be . 2019-ben már megjelentek kísérőrendezvényekkel a Passió mellett és ez idén is így lesz. A Magyarpolányban élő művészeti vezető is hangsúlyozta, hogy a MaloM Program esetében a legfontosabb szempont a minőség. Nem elég, hogy jól megcsinált darabokat hozzanak, hanem emelni szeretnék a közösségi tudat szintet is. 

Grőber József polgármester rámutatott arra is, hogy Polány úgy nyertese a rendezvénysorozatnak, hogy az egy fillérjébe sem kerül, mert pályázati forrásból finanszírozzák azt. A közösség építésen túl, a Bakony művészeti fellegvárát alakították ki néhány év alatt úgy, hogy a környező településekről is megvan a nagyon igényes közönség, akiknek igényes darabokat mutatnak be. 

A Magyarpolányi Passiót június 2 és 11 között láthatja a közönség. A művelődési ház Zöld Élet Háza néven épül újjá, ebben kapnak helyet az ősztől újra rendszeressé váló befogadó színházi előadások. Színházavatóval egybekötött előadással ünnepelnek június 25-én 19 órakor, amikor a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház koprodukciójában készült előadást, Sík Sándor: István király című tragédiát mutatják be. Ezt követően augusztus 3,4,5 és 6-án várják négy igényes előadással, köztük Bogányi Gergely zongorakoncertjével a közönséget. 

  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában