A füredi gyermek

2022.07.10. 09:00

Helytörténeti kutatás alapozta meg Karády Anna balatoni regényeit

Karády Anna jogásznak a Balaton környékéről szóló, különleges módon megírt ismeretterjesztő műveit fantáziával fűszerezett helytörténeti kutatás jellemzi. Vele és főszereplőjével, egy füredi lánnyal izgalmassá válik múltunk tálalása. 

Rimányi Zita

A valós történelmi helyszíneken játszódó, valós eseményeket, szereplőket felvonultató cselekményeket ily módon kitalált szálakkal egészíti ki elbeszéléseiben, így átélhetőbbé válik többek számára eleink sorsa. Időutazásra hív egy korunkban született füredi lány figuráját megalkotva, főszereplőnek választva. Ezáltal a mai emberek szemével tudja bemutatni a múltat. 
A füredi lány-sorozat lezáró kötetében, A füredi gyermek című regényben a 18. század megmutatja könyörtelenebb arcát is: a felvilágosodás korszaka még a látóhatáron sincs, a feudális rend igazságtalanságai nyomorítják a köznépet. A földesurakkal szembeni elégedetlenség egyre nagyobb, a Dunántúl a jobbágyfelkelések küszöbén áll. A füredi földesúr, a regénybeli Oroszy Mihály élete gyökeresen megváltozik, ennek ellenére bizakodón tekint a jövőre, eltökélten készül élete legnagyobb utazására – egy más időben, egy másik világban kíván új életet kezdeni. Vajon sikerül-e fordítani a sorson? Almássy Anna, a regénysorozat főszereplője rádöbben, férje terve talán nem is csak egy lehetőség, hanem az egyetlen út, ami járható. Vajon le lehet győzni az időt?

Karády Anna író romantikus regényében ismét Balatonfüredre kalauzolja az olvasókat, miközben megmutatja, hogy nincs olyan akadály, amely az igaz szerelem útjába állhat. A füredi lány-sorozat harmadik részében a jelen és a múlt szálai még jobban összefonódnak, amivel kezdetét veszi egy újabb, váratlan eseményekben bővelkedő kalandos utazás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában