Konferencia, fesztivál, találkozó és szeminárium

2022.12.03. 07:00

A zene fővárosává vált Veszprém a héten

A hazai és részben a nemzetközi zenei élet is Veszprémre figyelt ezen a héten azzal, hogy több szakmai rendezvénynek adott otthont a megyeszékhely.

Marton Attila

A Hangvillában adták át a hazai könnyűzene kiemelkedő tehetségeit és szakembereit a zenészektől az előadókon át a háttérben dolgozókig elismerő Music Hungary-díjakat

Forrás: Music Hungary

Az ország legnagyobb könnyűzenei konferenciáját (Music Hungary), a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei mellett az UNESCO Zenei Városok találkozóját és zenei nevelésre fókuszáló nemzetközi szemináriumot is rendeztek ezekben a napokban a megyeszékhelyen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával. Veszprém 2019 óta hivatalosan is A zene városa, a település abban az évben kapta meg az UNESCO kitüntető címét, amellyel a kulturális-zenei hagyományok mellett azt ismerték el, hogy a muzsika a mindennapok része.
Muraközy Péter, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. operatív vezetője érdeklődésünkre elmondta, a zene többet jelentett az elmúlt évtizedekben is Veszprémben, mint talán sok más településen. Az UNESCO Zene városa cím sok más mellett annak is köszönhető, hogy Veszprém nevével olyan országosan és nemzetközileg ismert és elismert rendezvények forrtak össze, mint a VeszprémFest, az Auer Fesztivál, a Régizene Fesztivál, a Tánc Fesztiválja, az Operettfesztivál és az Utcazene. 
Muraközy Péter úgy látja, az, hogy ezek a rendezvények évtizedek óta léteznek a városban, elsősorban a veszprémieknek köszönhető, akik fogékonyak voltak ezekre, és szerepe van annak is, hogy az aktuális városvezetés mindig hagyta dolgozni és támogatta a kulturális szcéna civiljeit. 

A Music Hungary konferencia kapcsán Muraközy Péter kiemelte, szeretnék, hogy a rendezvény gyökeret verjen a városban. Idén közel 400 résztvevője volt a programnak, ami jelentősen meghaladja a tavalyi látogatószámot. A feltörekvő együttesek szakmai bemutatkozását lehetővé tevő showcase fesztivál – amelyen új tehetségek mutatkoznak be a klubok, fesztiválok rendezvényszervezőinek – másodszor szervezték meg: a program azóta létezik, mióta Veszprém a házigazdája a konferenciának. - Az a célunk, hogy 2024-től, a kulturális év után is újra és újra Veszprém adjon otthont a showcase fesztivállal kibővült rendezvénynek, ami így tovább szélesíti a veszprémi fesztiválpalettát is - tette hozzá Muraközy Péter. 
A konferencián idén először Veszprémben, a Hangvillában adták át a hazai könnyűzene kiemelkedő tehetségeit és szakembereit a zenészektől az előadókon át a háttérben dolgozókig elismerő Music Hungary-díjakat.

Veszprém adott otthont szerdától péntekig az UNESCO Zenei Városok éves találkozójának is, amelyen nemzetközi delegációk ismerkedtek meg a 2023-as kulturális fővárosa év zenei projektjeivel, valamint a városban évtizedek óta megrendezett zenei eseményekkel. Az idei találkozón mintegy 20 zeneváros, például a japán Hamamatsu, a lengyel Katowice, a cseh Brno vagy a kanadai London képviselője vett részt személyesen. 
A szakmai rendezvények mellett egy különleges koncertet is rendeztek a Hangvillában: a Találkozások Zenevárosban nevű sorozat 2023-as évadát Lakatos Mónika és Rostás Mihály „Mazsi” duója, a Romanimo nyitotta meg, a hagyományos roma dalokat a Mendelssohn Kamarazenekar szimfonikus feldolgozásában hallhatták az érdeklődők.  
A zenei rendezvények sora szombaton zárul a kétnapos, korai gyermekkori zenei nevelésre fókuszáló MusiColours Képességfejlesztő Szemináriummal. Az Európai Zeneiskolák Szövetsége, a Magyar Zeneiskolák Szövetsége és a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola közös szervezésű angol nyelvű szemináriumán bemutatják a kora gyermekkori zenei nevelés sokszínű módszereit, és azok kognitív, motorikus és szociális fejlesztő hatásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában