Halastó az áruházparkoló helyén

2022.12.08. 08:00

Régi emlékek nyomában – Kincskereső séta Zirc központjában

Érinti az építőmesterek egykori utcáját, ahol többen telepedtek le az apátság bővítésekor, és a középkori monostor egyetlen megmaradt pillérkötege, hajdani halastavak mellett is elvezet a zirci kincskereső séta, amelyre a művelődési ház hívta a helyieket.

Rimányi Zita

Litter Beáta és Wolf Sarolta rakott csillagokat a kincskereső útvonal állomásainak tábláira, térképeket rajzoltak, fénymásoltak

Fotó: Rimányi Zita

Szép emlékeket, természeti és épített értékeket fűztek sorba Kincsek a kapuban címmel Zircen, így a régi nyomokat, máig megmaradt mementókat követve járhatták végig a kincskereső sétára jelentkezők nemrégiben a város központját. A könyvtár épületétől indult a túra a Békefi Antal művelődési ház szervezésében. A résztvevők térképet és kérdőívet kaptak, ha megtalálták a játék állomásait, elolvasták az ott talált, csillaggal jelölt táblák feliratait, akkor meg tudták válaszolni a feladványokat, s megtudták többek között, hogy a ciszterci apátsággal szembeni egykori barokk házak a település gyöngyszemeinek számítottak. A monostorhoz tartozó majorság pedig ott állt, ahol ma a bányászházaknak nevezett társasházak találhatók, s akkoriban a rend szerzetesei mezőgazdasági vívmányokat hoztak Zircre, koruk újdonságait, sokakat megelőzve.
Halastó több volt a mostani város területén, mint a legtöbben gondolnák, az egyik a manapság leginkább forgalmas központi részen, a Penny áruház parkolója helyén. A Cuhán pedig az első lisztőrlő malom a mostani vasúti átjáró közelében működött, s több kisebb társa volt annak idején. A napjainkban a benzinkút miatt látogatott részen halt meg I. András királyunk bakonyi udvarházában, állítólag a gondatlan ápolás miatt. A hajdani építőmesterek utcája pedig a mai Deák Ferenc utca, amely Borzavár felé vezet, ott telepedett meg sok szakember, aki az apátságon dolgozott. Középkori épületéből egyetlen pillérköteg maradt meg, arra ráhelyezték Imre herceg szobrát, a 82-es főút mellett, a Győr felé vezető részen áll. II. József idejéből pedig például azt tudjuk a városról, hogy a király évente három napon engedélyezte országos vásár tartását Zircnek: Fülöp apostol napján, május 1-én, Anna-napkor, július 26-án és Mihály-napkor, azaz szeptember 29-én, az állattartók gazdasági esztendejének fordulójakor. 
Még több hasonló érdekességet megtudhattak lakóhelyükről a játékhoz csatlakozók, ha pedig jobban megismerik, jobban szerethetik városukat, mesélhetnek róla másoknak – ez volt a szervezők kezdeményezésének célja. Litter Beáta és Wolf Sarolta, a művelődési ház közművelődési munkatársa rakott csillagokat a kincskereső séta állomásainak tábláira, rajzoltak, fénymásoltak térképeket az így felfedezésre indulóknak. A szakmai anyagot ehhez a Reguly Antal múzeum igazgatója, Vida Beáta állította össze. Megtudtuk azt is, hogy a helytörténeti érdekességekre, az ,,öreg szülék meséire" sok zirci kíváncsi, tudásvágyuk kielégítésére klub létrehozását tervezik, és a fiatalok igényére reagálva akár okostelefonos applikáció vezethet majd végig a kincskereső játék útvonalán. Legutóbbi megtartását a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatta pályázati úton. 

KÉPALÁ: Litter Beáta és Wolf Sarolta rakott csillagokat a kincskereső útvonal állomásainak tábláira, térképeket rajzoltak, fénymásoltak Fotó: Rimányi Zita 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában