Újragondolt újévi képeslapok

2022.12.31. 07:00

Üzenet, amiben ajándékozó, megajándékozott benne van

Magunkról kiállított jelenléti ív az újévi jókívánság, arról szóló üzenet, hogy ott vagyunk másoknak, ha kellünk. Ezért gondoltuk, hogy mára elavultnak tartott formáját, a B. ú. é. k.-képeslapok műfaját újragondoljuk – mondta el a művészközösséget ösztönző ötletről Pásztor János festőművész, a Cseszneki Alkotó Társaság (CSAT) alapítója, szakmai vezetője.

Rimányi Zita

Kirakós barkácsbolti árukészletből, azaz a tömegcikkeknek új szerepet adva mutathatjuk meg színes életünk sokféleségét – állítja Szilvási Beáta az újévi jókívánságokat kifejező műveiről

Forrás: CSAT

Megszokott rutinjaink és életünk apró szegleteinek újragondolására, erre a fajta látásmódra szeretne ösztönözni a CSAT az újévi képeslapjaival. E témában kérte tagjait, hogy alkossanak, mert Pásztor Jánosnak meggyőződése, hogy a művész így, becsomagolt üzenetekkel tehet másokkal jót. Örömmel nyugtázta, hogy egyik tanítványa fémcsavarokba látott bele valami sokkal magasztosabbat. S aki látja a megszületett műveket, tényleg azt érezheti, hogy filléres apróságokból, filléres emlékeinkből, sok kicsiből nagyot, többet érőt lehet kirakni, és mást is kívánhatunk szilveszterkor egymásnak, mint amit ilyenkor szoktunk, ajándékba adhatjuk valódi gondolatainkat. 
Szilvási Beáta kirakósainak alapanyagát zömében barkácsbolti árukészlet megvásárolt darabjai adják. Korábban ilyen üzletben dolgozott, rájött, a tömegcikkekben, használati tárgyainkban mi minden rejlik, akár konfettiszerű kavargás szilveszteri látványa. Tiplikből akár szívformát rakott ki, alig felismerhetők az alkatrészek. Mostanában kedvencei az apró drótdíszek, az üres kis székek, amikre leülhetnek gondolataink arról, mit várunk az új évre. Rájuk ülhet az egészség, a humor, a szeretet, az együttérzés. No meg a "ságok" és a "ségek", ugyanis ezeket a toldalékokat kell odatenni a jó, a bő, a vidám, a teljes, az elégedett és a bizton előtaghoz is. Betti szerint az "És még?" kérdés odaültetése is fontos, mert nem vagyunk egyformák. Nyitva kell hagyni szívünket mindarra, ami másnak lehet jó. S ott ül egy mackó is képeslapján, amit gyermeke gyártott neki kiskorában, így megtestesíti a várakozást. 

– Szeretek játszani, minden alkalmat megragadok rá, nem is igyekszem ezt a vágyamat megfékezni, de persze nálam ez nem jelenti szabályok megszegését. Minden alkotásom valamiféle játékosságból indul ki, ehhez mindig könnyen találok eszközöket, formákat magam körül. Ahogy például egy zsákocskából kiborított gombjaimat rendezgettem, arra gondoltam, mennyi szín van életünkben, a sokféleség kavalkádjában pedig lehet az a dolgunk, hogy a magunk rendjét kialakítsuk és azzal kapcsolódjunk másokéhoz, de közben azt is tudjuk, mi miben vagyunk egyediek. Véletlenszerűen jött e gondolatsor végén, hogy a gomboszsák emberalak lehet. Nekem nagy öröm így rakosgatni holmikat, remélem, az eredménye, a látványa másokban csendes derűt teremt – fogalmazott Betti. 
Úgy véli, adni az tud, aki ismeri a másikat, mert az az igazi ajándék, amiről mindkét fél érezheti, köze van hozzá, olyan üzenet, amiben kicsit az ajándékozó és a megajándékozott is benne van. Ilyesmit ritkán lehet készen venni, vagy ha igen, akkor személyesre kell alakítani. Így kellene benne lennie a CSAT tagjai szerint az újévi jókívánságban annak, aki mondja, és annak is, akinek mondják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában