A magyar kultúra napja

2023.01.30. 14:00

Bányászrelikviák az iskolában

Közösen szavalták el a Himnuszt, s egy különleges, bányászati témájú kiállítást is láthattak a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényen a várpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola diákjai.

Szabó Péter Dániel

Lábas István egy bányászlámpát mutat az érdeklődő diákoknak a várpalotai kiállításon

Fotó: Szabó Péter Dániel

Darkóné Antalóczy Zsuzsanna, a tanintézmény igazgatója az összegyűlt tanárok és diákok előtt kiemelte, 1823 januárja beírta magát a magyar kultúrtörténetbe. 

– Rögtön újév napjának hajnalán Kiskőrösön világra jött Petrovics Sanyika, aki később Petőfi Sándorként hódította meg a költészet iránt érdeklődők és a reformkor fiatal hölgyeinek szívét. Január 22-én pedig, a mai határaink keleti csücskében lévő Szatmárcsekén, pontot tesz az akkor már 33 esztendős költő, Kölcsey Ferenc nemzeti imánk, a Himnusz végére. Kétszer 200 év, tehát kettős bicentenáriumot ülünk, s két nagyszerű költő előtt hajtunk fejet – fogalmazott az intézményvezető, majd hozzátette, a Szent János Római Katolikus Általános Iskolában nem csupán a két költő és életművük előtt tisztelegnek, hanem Várpalota bányászmúltja előtt is. 

Kiss Zoltánné Erika ugyanis azzal kereste meg a közelmúltban az iskolát, hogy a családi bányászhagyatékból szeretne felajánlani néhány tárgyat. – Azonnal jött az ötlet, hogy a város egy kultúrtörténeti szeletét kapcsoljuk össze az összmagyarság kultúrtörténetével. Nyikusné Tauz Anikó, Lábas István és Petrovics László tovább bővítette az anyagot, Budai László és Sebestyén József pedig a kiállítás felállításában segédkezett – mondta el Darkóné Antalóczy Zsuzsanna. 

A folytatásban tartalmas és színvonalas emlékműsort hallhattak a diákok, aki közösen szavalták el a Himnuszt, majd csoportokra bontva megtekinthették a bányászati kiállítást is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában