Vártörténeti kiállítás

2023.03.31. 11:30

Kitárták a Hősök kapuját

Csütörtökön újra megnyitotta kapuit az állandó vártörténeti kiállítás. Mint Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója fogalmazott, a veszprémi várba érkezők részéről jogos igény megismerni a vár és a város történetét-történelmét.

Benkő Péter

Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató és Pátkai Ádám Sándor régész

Fotó: Benkő Péter/Napló

Pátkai Ádám Sándor régész, a kiállítás kurátora elmondta, a lehetőségek miatt olyan koncepció keretében építették fel a bemutatót, mellyel a különböző korszakokon át mutatják be a várhegy történetét egy-egy izgalmas tárgyi lelettel színesítve. A múzeum régésze az eseményen ismertette a földszinten kialakított Árpád-kori teret. – Mintegy templomot imitálva rendeztük be a helyiséget az oszlopok, faragványok mentén – hangsúlyozta, majd bemutatta a kiállított emlékeket, köztük az újonnan ide került darabokat, s elmondta, a múltat a jelen eszközeivel is szemléltetik, így a kivetítőkön bevezető szöveg olvasható, archív képek láthatók a várfalakról, erődítésekről, s mindez hanganyaggal együtt válik élményszerűvé. Az emeleten a török kor időszaka elevenedik meg, a mindennapokat, a hadászati életet, Veszprém végvárrendszerben betöltött szerepét hangsúlyozzák, a kiállított ruházat, eszközök és egy makett révén. A szakember bemutatta a Benedek-hegy 17. századi viseletének épségben megmaradt darabját, s elmondta, Veszprémben amellett, hogy katolikus püspöki székhely volt, mintegy búvópatakként az egykori református püspöki székhely emlékei is felfedezhetők.

A Hősök kincsei című kiállítás Veszprém középkori központi szerepét szeretné hangsúlyozni olyan tárgyakkal és történetekkel, melyek kiemelik Veszprémet a környék, de az ország középkori várai és városai közül is. Az erődítmény mint egyházi és közigazgatási központ jelenik itt meg. 

Az újranyitást Kiss Dávid, részlegvezető színesítette szavalatával, a múzeumigazgató pedig elmondta, a kiállítás keddtől szombatig látogatható.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában