A német nyelv és kultúra ünnepe

2023.04.26. 16:00

Gálával ért véget a Wunderbar fesztivál

Idén is széles összefogással született meg a német nyelv és kultúra ünnepe, a Wunderbar fesztivál, melynek országos záróműsora Veszprémben zajlott, színes gálával, az Agórában.

Őrsi Ágnes

Pihe-puha párnácskák a Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános iskola kisdiákjainak előadásában

Forrás: Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat

Az együtt töltött több száz év alatt sokban hatott egymásra a magyar és a német kultúra: szókincsünk egy része német eredetű, átvettünk hagyományokat, és például ki ne szeretné a tócsit? A mindkét fél megelégedésére alakuló szimbiózis közepette a világ más nemzeteihez, országaihoz hasonlóan arra kellett ráébrednünk, hogy hatalmas léptekkel tör előre az angol nyelv. Ez is az oka annak, hogy három német nyelvű ország – Németország, Ausztria és Svájc kulturális szakemberei budapesti nagykövetségük segítségével a német nyelv és kultúra népszerűsítésére tavaly először meghirdették hazánkban a Wunderbar fesztivált. A Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a német nemzetiségi tagozatos általános iskolák – a Botev, a Dózsa és a Gyulaffy –, a nemzetiségi tagozatos Lovassy László Gimnázium, a Pannon Egyetem, valamint számos civil szervezet bekapcsolódásával kiválóan sikerült az egyhetes program: zárt rendezvényekkel az iskolákban, intézményekben, bárki számára nyitottan a közösségi tereken. 

Mivel az első, tavalyi Wunderbar fesztivál is Veszprémben sikerült a legjobban, idén pedig már ismert rendezvényként mozgatott meg még több városi polgárt, a szervezők úgy határoztak, legyen Veszprémben a fesztivál záró gálája!

Az Agóra színháztermében Eich Mária, a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a vendégeket, köztük Jean-Francois Parozt, Svájc nagykövetét, Christian Autengrubert, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatóját, a külföldi német iskolák hálózatát összefogó intézet képviselőjét, Heike Neyenst, a Goethe Intézet nyelvi osztályának vezetőjét. 

Brányi Mária veszprémi alpolgármester leszögezte, hogy nem kis kihívás Európa színes többnyelvűségét fenntartani. – Ezért nekünk, közép-európaiaknak különösen fontos szerepünk van abban, hogy saját és szomszédaink nyelvének és nemzetiségi kultúrájának fennmaradásáért tegyünk. Akkor válhat életünk színesebbé, gazdagabbá, ha kultúránkon keresztül mutathatjuk meg magunkat másoknak – mondta.

A köszöntők után léptek színpadra a Hriszto Botev-, a Dózsa-, a Gyulaffy-iskola, a Lovassy-gimnázium tanulói, a veszprémi Deutschklub kórusa, a városlődi Dreimal Rosmarien trió, a gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület dalköre és tánccsoportja, harmonikán közreműködött Cziráki Bálint, Bojnécz Gábor, valamint Weisz Ádám. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában