Könyvajánló

2023.04.17. 12:00

Regényes múltidézés a Balatontól az Adriáig

A szívedet legyőzni nyereség vagy veszteség? – szögezi nekünk a kérdést a helytörténeti kutatásaira alapozott regényeivel múltunkat szórakoztatóan bemutató szerző mindjárt új könyve borítóján. Kedves Karády Anna, a választ máig nem tudjuk. Úgy is megfogalmazhatnánk ezt a választási helyzetet, hogy értelem vagy érzelem, és az biztos, hogy nem véletlenül nevezik a Balatonról már trilógiát alkotó írót modern kori Jane Austennek.

Rimányi Zita

A múlt tengerén hajózik A füredi lány könyvsorozat szerzője újabb regényében, és főhősét mindjárt le is horgonyozza a szerelem kikötőjében. Karády Anna Zserbó című regénye nemrég jelent meg. Ajánlója felidézi, hogy Fiume a Magyar Királyság egyetlen tengeri kikötője volt. Itt, az Adriai-tenger partján 1910-ben – a mű cselekményének helyszínén, idejében – virágzott a kereskedelem, ezért a híres pesti cukrász, Gerbeaud Emil megvásárolta a fiumei csokoládégyárat és üzletet nyitott az abbáziai luxusvillák és fényűző szállodák szomszédságában. A történet szerint – amelynek egyes egyezései a valósággal nem véletlenek – így kerül a fiumei gyorsvonattal a belvárosi cukrászdában dolgozó Szépkúti Blanka egyenesen a híres tengerparti sétaútra, a kalapos kisasszonyok és a sétapálcás urak legelőkelőbb üdülőhelyének szívébe. A Gerbeaud-kisasszony útjába a bóra nevű szél egy tengerészt sodor, akivel csupán abban egyeznek, hogy mindkettőjüknek igen határozott elképzelése van a jövőjéről. 

Fotós: Rimányi Zita/Napló

Karády Anna, a nagy sikerű A füredi lány-trilógia írója különleges csemegét kínál a történelem kedvelőinek: új romantikus története az Osztrák–Magyar Monarchia idejébe repít vissza, emlékeztetve az elfeledett magyar haditengerészeti évekre, amikor az Adria még magyar tenger is volt. A könyvből kiderül, milyen volt az élet hazánkban a századelőn – ugyanis a szerző mindig alapos helytörténeti kutatásokat végez –, ahogy az is, miért hitték a cukrászkisasszonyok, hogy amit visszafelé mondanak, azt senki nem érti meg. A szép Blankát pedig báró Hollósy Ármin és a hozzá fűződő érzései, a nagymamájától kapott bölcs tanítás és saját vágyainak megélése állítja választás elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában