Egry József alkotásai fémlemezen

2023.07.03. 18:00

Az időtálló kiállítás anyaga akár utcatárlaton is bemutatkozhat a jövőben

A balatonedericsi Szent József Közösségi Házban Egry József, a Balaton festője alkotásainak speciális reprodukcióiból nyílt kiállítás.

Tóth B. Zsuzsa

Stadler László Dezső atya kilátásba helyezett több majdani tárlatot is a közösségi házban

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A tárlatot megnyitva Baranyai Zoltánné, a Szín-Vonal AMI igazgatója szólt Egry, a magyar tájfestészet egyik legmeghatározóbb művésze életútjáról. Amint elmondta, Egry az expresszionista és konstruktív stílusok mentén alakította ki egyedi, természetelvű festészetét. 140 évvel ezelőtt született Zalaújlakon, a szülőhelye itt, a megnyitón is képviseli magát az örökséget gondozó alapítvány vezetője személyében. 

- Egry József a fény segítségével vívta meg harcát a háborúval terhelt korral, a meg nem értéssel, szegénységgel. A vízbe zuhanó felhőkkel, a fénnyel avatta szentté a hullámokkal küzdő halászt, az egyszerű embert, a fény adott számára enyhet, az avatta képein selymessé a hegyet, csillámló tükörré a vizet. A fény teremtett képein összhangot a kozmosz és a földi lét között. De Egrynek a Balaton nem csupán tájélmény, ahogy vallotta, kiegészítette az életét. A Balatonon töltött 33 éve alatt fájdalma enyhítője volt a táj. Képein lüktet az élet és a Balaton. Ő teremtette meg az olajpasztell technikáját, a párás levegő atmoszférájából feszes szerkezetet alakított ki, képen a föld és az ég között szinte mindig ott áll az ember. Ezzel a mindenséggel való azonosulást szerette volna kifejezni, hol lírai lágysággal, hol nyugtalan férfias megfogalmazással. A 30-as évektől elsősorban az ember, az arc dominál a képein, a táj alárendeltté válik, inkább csak kiemeli a figurák tragikus sorsát. Képein megjelenik a kubista jellegű térszerkesztés, ugyanakkor a színgazdagság szintén. Ezért nem sorolható egyetlen irányzatba sem, sajátos stílust teremtett. 1948-ban kapta meg az első ízben kiosztott Kossuth-díjat. Szorgalmával, szerénységével a mai ember számára is példát állít – mondta Baranyai Zoltánné és megköszönte a kiállítás létrehozóinak a tárlatot. 

Köszöntőjében Stadler László Dezső plébános elmondta, hogy a közelmúltban felavatott közösségi térben a tervek szerint később is nyitnak majd kiállításokat. 

- Most egy olyan festő alkotásait láthatjuk, aki a könnyedséget ötvözte a képi alkotó művészettel. Ahogy a nagy művészek mondják róla, nem a tematikus festészet híve volt, hanem a lágy megvalósításé – mondta Dezső atya, és megköszönte az érdeklődők részvételét. 

Klinger László Egry szülőfaluja, Zalaújlak Egry József Pályakezdő Képzőművészekért Alapítványa elnöke a festő ottani és környékbeli gyermekéveit elevenítette fel. Szólt arról, hogy a tavalyi év végén egy zalakarosi családnál négy, nagy valószínűséggel Egry készítette kép került elő, kettőn a festő szignója látható. Az alapítvány azon dolgozik, hogy az alkotásokat mielőbb restaurálják, jobban megismertessék Egry József művészetét.  

Dancs Zoltán projektmenedzser elmondta, hogy a kiállítást a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében szervezte a másolatok tulajdonosa, a Nagycsaládosok Nyirádi és Lesencevidéki Egyesülete. Az fémlemezre nyomtatott 49 kép tartós, kültéri bemutatásra is alkalmas. A kiállítás jelenleg a második legnagyobb Egry tárlat Magyarországon, de reményei szerint a 140, a Laczkó Dezső Múzeumban látható képről ugyancsak készül majd időtálló másolat. Köszönetét fejezte ki Németh László polgármesternek, hogy a helyi strandon is látható majd a kiállítás egy hosszú hétvégén.   

Az egyesület vezetője, Antal Zoltánné örömét fejezte ki, hogy sokan érdeklődtek a tárlat iránt.

A megnyitón a Király család közreműködött, felavatva egyúttal a pályázati támogatással beszerzett digitális zongorát is. 

A kiállítás július 21-ig látható, azt követően a település strandján mutatják be, valamint a környező települések szintén érdeklődnek az anyag iránt. Az időjárásálló képekből utcatárlat rendezését ugyancsak tervezi az egyesület. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában