Az ötletgazda elárulta a Zircikon szójáték összes jelentését

2023.08.05. 09:00

On, ikon, Zirc on, zirci ikon, zirci koncepció, fesztiválgomb jól bekapcsolva

A hazai zenei élet ikonikus alakjait egy színpadra állítja, és a Bakony fővárosának történelmi szempontból fontos helyszínein a városlakókat leginkább jelképező helyi csoportokat mutatja be a Zircikon augusztus 11-én és 12-én. A fesztivál elnevezése többszörös szójáték, jelentését az ötletgazdával együtt fejtettük meg.

Rimányi Zita

A Bakony fővárosának régóta meghatározó, kiemelkedő jelképe a templom jellegzetes toronypárosa, most ébred egy szintén ikonikus eseményre, egy biztosan emlékezetessé váló nyári fesztiválra a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Fotó: Rimányi Zita

Már a helyesírásánál feladta a leckét, mert újságcikk szövegébe nem vehettük át az esemény logójában, plakátjain szereplő, csaknem végig nagybetűs változatot. Ráadásul kiderült, a Zircikon szójátékcsomagja több dolgot rejt annál, mint amit elsőre gondoltunk, megtaláltunk benne. Hevesiné Németh Mariann, az önkormányzat turisztikai referense, a fesztivál egyik fő szervezője mondta el az összeset, hiszen neki jutott eszébe az elnevezés. 

– Amikor csatlakoztunk a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz, tudtuk, hogy Zirc járásszékhelyként a cím viselésének évében egy kiemelt rendezvényt szervezhet a városlakóknak, a járásban élő mintegy húszezer embernek, tizennégy, a járáshoz tartozó falu és még több, a vonzáskörzetéhez számító község lakóinak, idelátogatóknak. Így már régebben elkezdődött az ötletelés, mi legyen a neve. Szóba jött a Bakonyfeszt, a történelmi és gasztronómiai időutazás, a históriák, de egyedibbet, újszerűbbet szerettünk volna, ugyanakkor olyat, ami könnyen megjegyezhető, hangzatos, játékos, mással összetéveszthetetlen. Egy nap arra ébredtem, hogy eszembe jutott a Zircikon szó – mondta el Mariann, és elmagyarázta a többszörös jelentését. Először is benne van a város neve, aztán az on, amiről tudjuk, hogy a bekapcsol gomb jele, az angolosok azt is tudják, hogy ha toldalékol, akkor azt is kifejezi így, hogy Zircen, Zircről van szó, a városra fókuszál az esemény, és a városnak szurkolás is benne van ebben a kifejezésben. A fiataloknak ezt nem is kell említeni, tudják maguktól, mert gyakran használják más szavak mellett az on-t. 

Az Zircikont úgy is olvashatjuk, hogy zirci kon, azaz zirci koncepció rövidítve, s a helyiek koncepciója, elképzelése ezúttal arról szól, hogy a kétnapos a fesztivál pénteki és szombati programjai keretében a város ikonikus helyszínein, a leginkább ikonikus helyi közösségek, intézmények mutatkoznak be, emellett – azért, hogy a bakonyiaknak még inkább vonzó legyen az esemény – a hazai zenei élet ikonikus alakjait egy színpadra állítja a rendezvény. A Bakony fővárosának régóta meghatározó, kiemelkedő jelképe a templom jellegzetes toronypárosa, most ébred egy szintén ikonikus eseményre, egy biztosan emlékezetessé váló nyári fesztiválra a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával. 

 

 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában