Amatőrök leplezték le a színházi bűntényt

2023.09.26. 11:30

Megoldódott a pápai rejtély: Piroska altatót kevert a kávéba

A Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvény keretében egy izgalmas detektívjátékra invitálta közönségét a pápai Jókai Mór Művelődési Központ. Az este folyamán az alkalmi detektíveknek meg kellett találniuk Sármos Sándort, a társulat vezető színészét, aki a premier előtt rejtélyes módon tűnt el. De vajon ki volt a tettes?

Haraszti Gábor

Helyszínről helyszínre kerültek közelebb a megoldáshoz a nyomozók

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A Magyar Népművelők Egyesülete immár tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Kultúrházak éjjel-nappal eseményét. A JMK munkatársai az alkalmon egy nem mindennapi nyomozásra várták a kicsiket és nagyokat. Sármos Sándor szerepébe Kálloy Molnár Péter színész, rendező, dalszerző-énekes bújt, aki elismerően szólt az ötletről és a szervezők munkájáról, mint mondta, ilyen programban soha nem vett még részt, ezért is érdekelte, hogy a történetből mit lehet kihozni.

A népszerű színész mellett az S.K. Társulat és a Szó és Kép Színpad színészei működtek közre a játékban, ők és az elhelyezett információs kártyák segítették vagy épp hátráltatták az alkalmi nyomozókat. Csukárdi Sándor, a Szó és Kép Színpad vezetője szerint azért is volt jó ez a kezdeményezés, mert a színházszerető közönség játszva járhatta be azokat a helyeket, ahova a hétköznapokon nem lehet bejutni.

– Az is csalogató lehetett a vendégek számára, hogy aktív részesei lehettek a darabnak. A hét gyanúsított közül az egyiket, Csapó Csabát, a színdarab rendezőjét játszottam, aki bennfentesként tud Sándor szenvedélyeiről, ezenkívül gyengéd érzelmeket táplál a színész felesége iránt.

Jóképű József bőrébe Nagy Imre, az S.K. Társulat színésze bújt, aki azt mesélte, az első szóra igent mondott a felkérésre.

– Jóképű József gyűlöli Sándort, úgy érzi, karrierjének ő az egyetlen akadálya, szóval én is gyanúsított vagyok. Nagyon tetszett a rendezvény ötlete, végre valami új, valami más a megszokotthoz képest, biztos vagyok benne, hogy a közönségnek is nagyon tetszett. Ilyen még nem csináltunk, egy kicsit kihívás is volt a társulatnak, de nem bántuk meg, mindenki nagyon izgatottan készült és várta a játékban részt vevőket.

Mint megtudtuk, húsz csapat vágott neki a feladatnak, és végül mindenki megtalálta az eltűnt színészt. Mint kiderült, Sármos Sándort aggasztotta kártyaadóssága, a főpróba után a kaszinóba sietett. Abban bízott, hogy nyer annyi pénzt, amiből megfizeti tartozását, vagy annak egy részét. Nem így lett. Csapzottan, kissé ittasan tért haza. Furdalta a lelkiismeret is a főpróba miatt, ezért hajnalban kikelt az ágyból s a színházba indult, hogy felkészüljön a premierre. Az öltözőben megitta a kávét, amelybe Porolós Piroska takarító altatót kevert. Piri a díszletraktárból kihúzott egy piros szőnyeget, s abba csavarta bele Sándort, majd behúzta a zongoratárolóba. Gondolta, derékba törheti a karrierjét, ha lemarad a premierről. Szóval Sármos Sándor a zenekari árokban várta megmentőit.

A programban a Refis Bábozda, a Pápai Csillagászati Klub, a JMK Kamarazenekara és Lődi Bence működött közre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában