Veszélyes üzem a színház

2023.11.23. 11:30

A színpadi balesetekről nyilatkozott a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettese

Történtek korábban is színházi balesetek, a mostani két súlyos eset után a szakmabeliek ezeket elevenítették fel egymást között és erről kérdezte lapunk a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettesét, kreatív menedzserét. Veszélyes üzem a színház – ezt ismétlik mostanában sokan, ehhez tette hozzá Kellerné Egresi Zsuzsanna, hogy ezért minden lépésüket előre átgondolják.

Rimányi Zita

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettese, kreatív menedzsere: A csodateremtésnek ebben a művészeti ágban megvan a veszélye, de első az emberek védelme

Fotó: archív fotó

– Megviseli a szakmát, a színházi embereket a Nemzeti Színházban és a zalaegerszegi teátrumban történt sajnálatos baleset. Nagy az együttérzés, borzalmas lehetett, amit a sérültek és kollégáik átéltek és minden színháznak szolgálnak tanulságokkal – kezdte nyilatkozatát Kellerné Egresi Zsuzsanna. Hangsúlyozta: amikor azt mondjuk, hogy a színház veszélyes üzem, akkor nemcsak a színpadról van szó, hanem a zenekari árokról, a zsinórpadlásról, a gyártóműhelyekről, az árammal dolgozó hangosítókról, a magasban lámpákat elhelyező világosítókról, a díszletek falait megépítőkről, mozgatókról és még sorolhatnánk. Összetett feladat egy darab színpadra állítása. - Éppen ezért kell komoly munkavédelmi előírásoknak megfelelnünk, melyeket külső és belső szakemberekkel is felügyeltetünk – jegyezte meg az igazgatóhelyettes. Már a darab tervezésénél, majd a próbákkal elkezdődő munkafolyamat során folyamatosan figyelembe kell venni a biztonsági szempontokat – tudtuk meg tőle. A nemrégiben történtek, a rövid időn belüli két súlyos hazai színpadi baleset miatt még inkább ügyelnek erre a Veszprémi Petőfi Színházban. 

Többen beleestek már Veszprémben is a zenekari árokba, színészek, táncosok, még az ügyelő is – Kellerné Egresi Zsuzsanna emlékszik több balesetre, szerencsére kevésbé súlyosak voltak és régebben történtek.

– Rögtön összehívtuk a műszakiakat és együtt átbeszéltük a biztonsági kérdéseket, lépéseket. Hangsúlyoznom kell, ezek eddig is kiemelten működtek nálunk, de mindig megvan a lehetősége egy balesetnek, az esélyét kell a lehető legkisebbre csökkentenünk. Nagyon alaposan mindent előre átgondolunk, még a darabokban viselt összes ékszer is speciálisan erre a célra kialakított, a kellékgyűrű például hátul el van vágva, hogy szükség esetén szétnyíljon – szögezte le Kellerné Egresi Zsuzsanna. Csaknem harminc esztendeje dolgozik a Veszprémi Petőfi Színházban, még statisztaként kezdte középiskolás korában. Emlékszik több balesetre, szerencsére kevésbé súlyosak voltak és régebben történtek,  de többen beleestek már Veszprémben is a zenekari árokba, nemcsak színészek, táncosok, még az ügyelő is. Most ennek veszélyére fehér csík figyelmezteti a színpadi közreműködőket, mert egy korlát elrontaná a színházi élményt. A csodateremtésnek ebben a művészeti ágban megvan a veszélye, de első az emberek védelme – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában