Kézműves alkotások

2023.12.16. 10:00

A stresszevő szörnyek feltalálója, avagy a leghumorosabb ékszerész (képgalériával)

Ásványvizes flakonból fenyőfa alakúra formált mécsestartók, apró üvegecskékből lett angyalkák, kukoricakeményítőből kisütött újévi malacok – Kiss Katalin ékszerkészítő karácsonyi munkái is mutatják: a porvai művész vagány, merész, és bőven van humora. Ő a stresszevő szörny feltalálója, ez a legikonikusabb alkotása, és a legkapósabb is.

Rimányi Zita

Katalinnak szinte minden ékszere egy kicsit bolondos

Forrás: Wattacsiga

Vármegyénk számos vásárában felfigyelhettek Kiss Katalinra olvasóink. Rendre rengetegféle ékszert rak ki asztalára, és kinézete sem hétköznapi. Arcán fémszínű, apró csillagok, hajába színes gyapjúhurkákat fon. Illenek vidám természetéhez, ékszereihez, mutatják, sok mindenhez ért, és neki a vásárok olyan alkalmak, amelyekre szeret ünnepien felöltözni. 

Nagy váltás gyári munka után

Divat- és textiltervezést tanult, aztán mégis összeszerelő, betanított munkát végzett több műszakban, tíz éven át. Így tudtak párjával otthont teremteni maguknak Porván. Ám gyerekkora óta kedvenc elfoglaltságával, a kézműveskedéssel sosem hagyott fel. Édesanyja bábszínházi műhely munkatársa volt, szinte mindent tőle vett át. Szinte nincs olyan technológia, amit nem ismer, amit nem próbált. Ám jó ideig csak magának festett képeket, készített dísztárgyakat, no meg a családtagoknak. Idén tavasszal viszont annyira kiégett a gyári munkában, hogy nagy változást eredményező döntést hozott: csak alkot. Azzal foglalkozik, amit szeret. –Most csóró vagyok, de boldog – fogalmazta meg tömören a lényeget.

Tükörtojás a fülbevalón

Wattacsiga – ezt a nevet adta műhelyének. Mivel rokonságában több Katalin is van, neki Wyn lett a beceneve. Innen a W. A vattacsiga abból adódott, hogy eleinte főleg csigaházakból és gyapjúból készített ékszereket. A kezdetek óta jelentősen bővült alapanyag-választéka, használ fát, fémet, kristálytöredékeket, dobozokat, leveleket, és kukoricakeményítőből süt ki különböző alakokat. Műanyag palackokból formál többek között fülbevalókat, csokipapírból szintén, origamidarukat. Esküvőkre bambusz hústűből hajtűket.

Szabálytalanok, esetlegesek művei részletei, mégis tökéletes az összkép. S nála nem kérdés, hogy kerül az ékszerre méhecske, hernyó, s ez még csak hagyján, van köztük tükörtojás, zöldborsó héjastól, hámozott sárgarépa formájú, a sütőtök szinte már átlagosnak tűnik. Honnan mindehhez az ihlet? Saját bevallása szerint is valóban gyakran aszimmetrikusak ékszerei, máshogy néz ki az elejük, a hátuljuk, egy fülbevaló két különböző darabból állhat, más mintázatúakból. Sosem tudja kétszer ugyanazt elkészíteni, nem is szeretné. Mindig az vezérli, ami épp eszébe jut. Ritkán gondol ki előre terveket, ha igen, akkor is többnyire másképp alakul kezei között a munka. Ötletet kap fotókból, rajzfilmekből, szinte bármiből, amit lát.   

Nagyi, unokák közös kincse az unikornisszarv

A vásárokban ékszereit sokszor sokáig csodálják, idős nénik is. Az egyikük tündéri volt, amikor elárulta: nem merné felvenni egyiket se, de olyan izgalmasak, mindenképp megmutatja azokat unokájának. Egy másik nagymama a kis üvegbe, csillámok közé zárt unikornisszarvat, egy kúpcsiga háza hegyét, egy ilyen nyakláncot vett meg, és azt mondta, ez lesz közös kincsük az unokáival. Egy tanítónő a húsevő virágra hasonlító fülbevalót választotta, hogy iskolai halloween-ünnepre vegye fel. 

Katalinnak szinte minden ékszere egy kicsit bolondos, és mind más, ezért élmény kínálatában számunkra különleges darabra vadászni. Mostanában például gyűrűire pontocskafestés kerül. A legnépszerűbb művei – felnőttek, gyerekek körében is – a puha kavicsszörnyek. Más-más kristályfoguk van, ki-ki magához illőt találhat. Kilóg a nyelvük, nagy a szemük, megeszik a rosszat, a stresszt, így nyugtatnak meg, a zsebünkben tarthatjuk, nyomkodhatjuk őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában