Festőnők a szabadban

2023.12.05. 20:20

Az Art Natura csoport tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Veszprémi Petőfi Színházban

„A plein-air festészet a szabad levegőn megfigyelt fény- és színjelenségek visszaadásával kiszabadította a művészetet a műtermi festészet mesterkélt, zárt világából” – olvasható az interneten. A plein-air festészet legfontosabb közép-európai képviselője Szinyei Merse Pál volt. Követői közé tartozik a Bottyán Marianna festőművész vezette, 2015-ben alakult Art Natura Csoport, melynek veszprémi tagjai bemutatkozó kiállításon szerepelnek a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában.

Őrsi Ágnes

2015-ben alakult az Art Natura Csoport, melynek veszprémi tagjai bemutatkozó kiállításon szerepelnek a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában

Forrás: Napló

Hosszú évek hagyománya, hogy az idén harmincéves Zonta Club Veszprém decemberi gyertyafényes jótékonysági koncertjéhez egy kiállítás is kapcsolódik. Nem először ad helyet a kiállításnak a színház aulája, melyben az igazgatóhelyettes, Kellerné Egresi Zsuzsanna köszöntötte a kiállító hölgyeket – Patakiné Pál Erzsébetet, S. Hontai Máriát, Sövényházi Krisztinát, Varga Juditot és Ványa Magdolnát –, majd megköszönte a színházlátogatók érdeklődését, és felhívta a figyelmet az intézmény egyéb adventi rendezvényeire is. 

Brányi Mária alpolgármester megnyitójában arról beszélt, hogy az ilyen nívós rendezvények is hozzájárultak ahhoz, hogy Veszprém idén Európa kulturális fővárosa lehet. Kristóf Mihályné, a Zonta Club Veszprém elnökhelyettese elmondta, hogy az Art Natura Csoport vezetője, Bottyán Marianna festőművész kiállított műveiből felajánlott egy képet. Miután megvásárolták, a bevételt a Zonta Club a Pannon Egyetem egy diákjának támogatására fogja fordítani. A Szüreti capriccio című festmény már a második, amelyet a művésznő felajánlott a Zonta Club jótékonysági tevékenységéhez. Az ünnepélyes megnyitóban közreműködtek a Petőfi Színház fiatal művészei, Hirschl Laura és Keller Márton.

A Festőnők a szabadban című kiállítás december 8-ig látogatható. Másnap, december 9-én 19 kezdődik a Pannon Egyetem aulájában a jótékonysági koncert. Közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar és a Magyar Rádió Gyermekkórusa, megvalósító szervezetek: Rotary Club Balatonfüred–Veszprém, Rotary Club Veszprém, Veszprém Lions Club, Zonta Club Veszprém.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában